Apples årliga utvecklarkonferens WWDC inleds den 5 juni och då lär vi få se en förhandsvisning av IOS 11, nästa stora uppgradering för Iphone, Ipad och Ipod Touch. Exakt vilka nyheter som det blir tal om är fortfarande hemligt, men det har förekommit en del rykten och spekulationer om vad vi får se.

Nästa stora grej tros bli en satsning på förstärkt verklighet (augmented reality) och vi vet redan att Apple är intresserat av området. Till exempel skulle vi kunna få information om objekt helt enkelt genom att använda den inbyggda kameran, något som i dagsläget kräver tredjepartsprogram.

Vi lär få se diverse förändringar av gränssnittet, men vi räknar inte med några större skillnader jämfört med IOS 10. Något som skulle uppskattas av många användare är möjligheten att välja ett mörkt tema, något som vore relativt enkelt att införa. Vi räknar även kallt med att det bjuds på en hel del nya bakgrundsbilder.

Dark Mode
Så här skulle Imessage kunna se ut med mörkt tema. Illustration av Jacek Zieba.

I åratal har vi hoppats få se stöd för flera användare, framför allt på Ipad som är en pryl som brukar vara gemensam för hela familjen. Varför helt enkelt inte använda Touch ID för att växla mellan olika konton?

En av de stora nyheterna i IOS 10 var en helt ny version av Meddelanden. Troligtvis kommer vi få se ännu fler appar, emojis och dekaler i IOS 11, trots allt är det något som många användare uppskattar.

Vi borde även få se en större uppdatering av Apple Music, inte minst med tanke på att tv-serier som Carpool Karaoke enligt uppgift ska visas i appen. Det kan dessutom bli tal om fler radiostationer än Beats 1, något som det har ryktats om ett tag nu.

Apple Music

En given punkt i listan är annars förbättringar av den röststyrda assistenten Siri. Högt upp på önskelistan står ett offline-läge och bättre integration mellan Apples prylar. Varför är det till exempel inte möjligt att be Siri på Iphone eller Ipad att öppna en app på Apple TV?

Andra nyheter som det har ryktats om är gruppsamtal i Facetime, ett bioläge liknande det som redan finns i Apple Watch och stöd för bild-i-bild på Iphone. Förhoppningsvis får vi även se förändringar under ytan, något som skulle kunna ge bättre prestanda och längre batteritid.

Missa inte: Så blir uppföljaren till Mac OS Sierra