Efter att Touch Bar introducerades i nya generationen Macbook Pro har meningarna gått isär om hur stor nytta pekremsan verkligen gör. Vissa tycker den är helt onödig, andra menar att den är intressant och åtminstone har potential att bli något riktigt bra.

Fler och fler tredjepartsappar bygger in stöd för Touch Bar, men fortfarande kan mycket av det som görs via pekremsan också göras med ett kortkommando. Andra gånger kan Touch Bar erbjuda smidiga genvägar som låter oss utföra vissa uppgifter snabbare än att sträcka sig till musen eller pekplattan.

Rykte: Apple kan skrota Touch Bar i framtida 15-tumsmodell av Macbook Pro

Men oavsett vad vi tycker om Touch Bar är det nog få som skulle kalla den ovärderlig, åtminstone inte än så länge. Kanske kan en uppdatering till det populära programmet Better Touch Tool ändra på det.

Gör Touch Bar mer personlig

Better Touch Tool (BTT) är ett program som i hög grad låter dig anpassa ditt användande av Mac OS. BTT, som har funnits till Mac i mer än sex år, låter dig konfigurera egna kortkommandon och gester för Macens pekplatta, för en Magic Trackpad, Magic Mouse, eller i stort sett vilken mus som helst.

Sedan ett tag tillbaka har BTT fått stöd för Touch Bar, och det är just det stödet vi kommer fokusera på i det här testet. BTT är ett av det kanske mest intressanta sätten att dra nytta av Touch Bar. Tanken på att själv, helt fritt kunna bestämma vad som ska finnas på Touch Bar och hur du ska använda den är lockande, och det gör helt klart pekremsan mer användbar.

Better

Möjligheterna för att göra Touch Bar mer personlig är många. Vi kan både lägga knappar och olika widgets på pekremsan. Knapparna kan sedan göra i stort vad som helst, antingen genom att vi tilldelar knappen ett kortkommando, eller genom att tilldela den en uppgift. Det kan till exempel vara att höja ljusstyrkan, eller starta Mission Control. Ett tryck kan också starta en serie av händelser.
 

Better Touch
Vår Touchbar, från vänster: En applikationsväljare, en genväg till MacWorld. ”Lås” låser datorn och tar oss till inloggningsskärmen. ”Nattläge” sänker ljusstyrkan på skärmen (även extern, om sådan finns inkopplad), höjer bakgrundsbelysningen på tangentbordet samt stänger av ljudet. Batteriwidgeten visar återstående batteritid, och ett tryck på den sänker ljusstyrkan några snäpp.

Det finns inte jättemånga widgets att välja bland, men en bra widget är den som visar en beräkning av återstående batteritid. Välkommet, då det snopet nog försvann från menyraden för ett tag sedan. BTT hämtar givetvis återstående batteritid direkt från Mac OS självt, så informationen är så pålitlig den kan bli.

Till råga på allt kan vi också anpassa hur varje knapp eller widget ser ut i Touch Bar. Vi kan ändra text, ändra ikon samt bakgrundsfärg, och även lägga till en text eller symbol som visas på skärmen när vi trycker på knappen. Vill vi visa visa en stor tumme upp-emoji varje gång vi trycker på MacWorld-genvägen går det utmärkt att konfigurera det i inställningarna.

Vi kan också bestämma om knappen eller widgeten ska hänga med genom hela Mac OS, eller om den ska vara app-specifik istället. Är vi nyfikna på hur batteritiden förändras när vi byter mellan Safari och Chrome, men är obrydda om det när vi bara skriver i Pages, kan vi konfigurera så att widgeten bara dyker upp i just Safari och Chrome.

Långtest: En månad med Macbook Pro 13 tum – vi utvärderar Apples nya dyrgrip

Better
Ett tryck på ikonen för BTT tar fram vår konfigurering.

En stor fördel med BTT:s Touch Bar-konfigurering är att våra kontroller också stannar kvar på Touch Bar. Byter vi till ett annat program är ”vår” Touch Bar fortfarande kvar, och är på så sätt alltid tillgänglig. Med ett tryck på krysset i hörnet går vi tillbaka till det aktiva programmets Touch Bar-kontroller. 

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning