Flic – knapparna som kan programmeras till att tända husets lampor, snooza alarmet, eller skicka din position till en anhörig är ingen nyhet. Själva knappen är densamma som släpptes 2015. Den använder fortfarande bluetooth low energy för att koppla ihop med din enhet, och i knappen finns ett utbytbart batteri som ska räcka upp till 18 månader. Flic fungerar upp till 50 meter från ansluten enhet, och är precis som tidigare stänksäker.

Flic

Nyheten är alltså att knapparna nu också pratar med Macen. För att få det att fungera behöver vi ladda ned Flic App, vilket görs från Flics hemsida. Programmet är gratis, så den som redan har Flic-knappar hemma kan enkelt testa med sin Mac.

Test Magnet: Miniprogrammet som ger det bästa av Windows på en Mac (jo, faktiskt!)

Enkelt och snabbt att programmera

Från Flic App är det enkelt att parkoppla en eller flera Flic-knappar. Vi håller ned knappen, väntar ett par sekunder och kan sedan börja tilldela knappen uppgifter att utföra. Med några enkla knapptryck finns en rad olika funktioner att ge knapparna – kanske vill vi använda en Flic som en fjärrkontroll för att byta slide i Keynote, eller starta och avsluta tidtagning för projekt i Timely. 

Flic
Spotify är ett av programmen som kan kontrolleras med Flic-knappar.

Som bekant – åtminstone för alla ägare av en Mac med Touch Bar – hamnade uppspelningskontrollerna i en undermeny på Touch Bar, så kanske kan det vara på sin plats att låta en Flic kontrollera Spotify istället? Ett tryck för play och paus, ett dubbeltryck för byta låt och ett långt tryck för att starta favoritlistan.

Det finns även en tillämpning för Slack för att skicka meddelanden till sina kollegor. Vi kan till exempel låta en Flic bli kontorets officiella lunch-knapp – ett tryck visar att vi är ”away from keyboard,” och sticker på lunch istället. 

Flic

Vi kan även kontrollera lite ”nyttigare” saker som att öppna ett gäng sajter med ett knapptryck och styra de viktigaste kontrollerna i VLC. Utvecklare lär också uppskatta möjligheten att låta knapparna kontrollera Xcode. Alla tillgängliga funktioner och tillämpningar hittas i Flic-appen eller på Flics hemsida.

Vi ska inte påstå att det finns ett överflöd av färdiga tillämpningar här, men friheten är ändå rätt stor att anpassa knapparna själv. Dels med tidigare nämnda användningsområden, dels med hjälp av IFTTT som ger möjlighet att programmera knapparna att exempelvis anteckna din nuvarande position i Evernote, eller fejka ett inkommande samtal (för att få en anledning att lämna en jobbig situation…).

Flera knappar kan användas tillsammans, och varje knapp kan programmeras med tre olika händelser (eller en serie av händelser) – ett kort tryck, ett dubbeltryck och ett långt tryck. De händelser vi programmerat triggas omedelbart från att vi tryckt på knappen. Naturligtvis fungerar Flic även utan Mac-appen, precis som förut, om vi istället vill använda knapparna till att kontrollera smarta lampor.

Knappar överallt – även i Notiscenter

Vi kan alltså utrusta hela vårt skrivbord med knappar, sätta fast en på tangentbordet, eller fästa en på kläderna med det lilla clip som följer med. Och om vi vill kan vi komma åt samma knappar direkt från notiscenter i Mac OS. De kan tilldelas helt andra funktioner, eller bara ges samma funktioner som våra fysiska knappar. 

Flic

Ska vi klaga på något med denna nya tillämpning för Macen, så är det att det är alltför lätt att radera en knapp helt och hållet i programmet. Vi råkade göra det när vi egentligen bara hade tänkt ta bort en tillämpning. En liten varning innan knappen raderas hade varit välkommet.

Vi hade nog också velat ha lite mer funktionalitet direkt när vi packat upp Flic. Mycket går så klart att programmera själv med bland annat IFTTT, men några fler användningsområden hade inte skadat. Förhoppningsvis är fler redan på väg.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning