Om du äger en äldre Ipad-modell är risken stor att den blivit långsammare de senaste åren. Även om IOS är ett operativsystem som är modernt och som kräver minimalt med skötsel, kommer det att gå långsammare på äldre enheter när uppdateringarna blir större och mer prestandakrävande.

Ta bort överflödiga appar

Första tricket är att rensa upp bland apparna. Ta därför bort de du inte längre använder. Appar tar upp lagringsutrymme, och genom att frigöra gigabyte ger du IOS möjlighet att arbeta snabbare. Notera att du behöver radera dem helt. Det räcker inte att stänga av dem genom multitaskingmenyn.

För att ta bort appar trycker du på dem och håller inne till dess att appikonen hoppar och får ett kryss längst upp till höger. Tryck på krysset för att radera appen.

app

Och vill du ta bort flera samtidigt finns ett snabbare och enklare sätt än att ta bort dem en och en. Gå till Inställningar och vidare till Allmänt. Här ska du leta efter Lagring och Icloud-användning. Navigera dit och tryck på Hantera lagring som finns under Lagring.

Exempel på appar som tenderar att äta gigabyte till frukost är Podcasts, Garageband och Movies. För att radera dessa trycker du på dem, därefter Radera app.

app

Starta om Ipad

När du väl tagit bort appar du inte använder på din Ipad bör du göra en omstart. När du gör detta uppdateras minnet på din Ipad.

Bakgrundsaktivitet

Stryp Bakgrundsuppdatering

Redan nu borde din Ipad jobba snabbare. Om du använder en äldre modell kommer du få ännu bättre resultat genom att slå av funktioner du inte använder.

Öppna Inställningar -> Allmänt -> Appaktivitet i bakgrunden. Här hittar du inställningar för huruvida appar ska få vara aktiva i bakgrunden över huvud taget, och inställning per app. Om du har ett par appar du definitivt vill ha igång i bakgrunden kan du stänga av bakgrundsaktivitet för alla andra. Om du inte behöver det alls kan du stänga av funktionen helt för att göra din Ipad aningen kvickare.

Uppdatera

Uppdatera IOS

IOS 12 är den senaste versionen av Apples mobilsystem. Det är den första uppdateringen på länge som är klart snabbare än sin föregångare på samma hårdvara. Om din Ipad stödjer det nya systemet och du inte har uppdaterat än är det alltså en god idé att göra det eftersom den kan få ett lyft och bli lite rappare.

Gå tillInställningar -> Allmänt -> Programuppdatering. Kontrollera här om det finns en ny version av IOS. En uppdatering är dock alltid enkelriktad och du kan inte gå tillbaka.

app

Rensa cache

Safari är en app som slöar ner mer än nödvändigt. Det kan bero på ett fullt cacheminne som Safari behöver söka igenom.

Gå tillInställningar -> Safarioch tryck påRensa historik och webbplatsdataför att städa upp.

Det här knepet bör snabba upp Safari, även om vissa sajter kan ta längre tid att ladda medan cache fylls på.

Hantera notiser

Sätt stopp för notifikationer

Notifikationer är en fiffig funktion som kan ge dig koll på omvärlden och när dina nära och kära vill nå dig. Men ibland behövs inte en notifikation – bryr du dig verkligen om Super Mario Run fått ännu en liten uppdatering?

Precis som i fallet Bakgrundsuppdateringar kan funktionen slöa ner ditt system. Gå tillInställningar -> Notiser och stäng av för de appar du anser vara mindre viktiga.

app

Stäng av Platstjänster

I IOS 12 kan du ställa in om appar ska få tillgång till din plats antingen hela tiden eller enbart när appen är öppen. Det senare är bra både för att hindra appar att spionera på dig och för att slippa att appar ligger och är aktiva i bakgrunden. Kolla iInställningar -> Integritetsskydd -> Platstjänster.

app

Reducera effekter i systemet

Om du stängt av allt annat och vill ha lite mer hastighet kan visuella effekter vara nästa grej att se över.

IInställningar -> Allmänt -> Hjälpmedelfinns två inställningar du kan aktivera för att minska specialeffekterna i systemet:Mindre genomskinlighetochMinska rörelse. Dessa kan göra en del funktioner i systemet rappare.

Om inget annat fungerar

Om inget verkar hjälpa kan du som en sista utväg testa att återställa systemet till ett rent IOS och börja om från noll. Det kan du göra med Itunes på datorn, men tänk på att all data i appar, inställningar, bilder och annat du har sparat kommer raderas.

Om du fortfarande finner att din Ipad är långsam efter alla dessa steg kan felet ligga i din hårdvara. Om du har garanti eller reklamationsrätt kvar kan det vara ett alternativ att besöka din återförsäljare.

Är det surfen som känns långsam kan problemet ligga i din internetuppkoppling. För att komma till grunden med problemet kan du kontakta din operatör, men innan du gör det bör du göra ett så kallat hastighetstest. Ladda nerBredbandskollens appoch skriv ner det resultat du får upp.