Pop-up-fönster kan vara något av det mest irriterande som finns. I vissa fall blir en sajt helt obrukbar om fönstret dyker upp, och då kan du behöva stänga fliken eller starta om Safari helt. Boven i dramat är en skadlig javascript-kod.

Med IOS 10.3 kom som tur är en lösning på gnisslet. Det trista är att Mac OS fortfarande inte fått del av tekniken, och samma gäller äldre versioner av Apples mobila operativsystem.

Så här gör du i IOS 10.2 eller äldre

Börja med att öppna Inställningar och gå därefter till Safari. Bläddra längst ner till Rensa historik och webbplatsdata. Bekräfta i fönstret som dyker upp.

När detta är gjort kommer listan med senast besökte webbplatser att ändras, cookies försvinna och data som blivit cachad av hemsidor att gå upp i rök.

bild

En varningens tecken dock: Om du är inloggad med samma Icloud-konton på flera olika ställen, och har ställt in Safari så att appen synkroniserar mellan dessa, kommer datan att försvinna från alla dina enheter. En tömd Iphone är också en tömd Ipad och Mac. Och så vidare.

Hur kommer man runt detta då? Jo, genom att stänga av synkronisering på andra enheter i IOS via Inställningar, Ditt kontonamn, Icloud i IOS där du slår av Safari-reglaget. På Mac OS går du via Icloud-alternativet i Systeminställningar. Här kryssar du ur Safari.

Lös problemet i Mac OS

För att bli av med skräpdatan i Mac OS följer du nedanstående steg. Det är det enklaste och mest effektiva:

  1. Tvinga Safari till avstängning. Det gör du genom att hålla nere alt-tangenten och klicka på Safari i dockan. Då kommer du kunna tvångsavsluta webbläsaren. Du kan även trycka in cmd, alt och esc och därifrån välja Safari i listan. Tryck sedan på tvångsavsluta.
  2. Koppla bort Macen från Internet genom att antingen stänga av wifi via menyraden eller genom att dra ut ethernet-sladden om du kör trådat. Vill du vara ännu mer säker kan du dra ut ditt bredbandsmodem och strypa internet helt.
  3. Starta Safari. Sidan kommer av naturliga skäl inte kunna ladda sidan.
  4. Klicka på Safari i menyraden och gå vidare till Inställningar. Radera den suspekta adressen från Startsida-fältet. Stäng sedan inställningar.
  5. Koppla upp dig på internet igen och saken är biff.
bild
Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Mjukvaror (Mac) just nu