Många av oss har inte hela vår ekonomi samlad hos en enda bank, utan har konton i flera banker och kanske ett eller flera kreditkort. Kombinerat med pensionskonton, investeringssparkonton, sommarstugor, studielån och andra tillgångar och skulder blir det en del att hålla koll på.

Ett beprövat knep för den som vill ha just koll på sin privatekonomi är att samla allt i ett program. Men vilka program är värda att satsa på? Förra gången vi testade Macprogram för privatekonomi fanns inga program eller tjänster som kunde hämta uppgifter automatiskt från svenska banker, så allt fick skötas manuellt. Idag ser det trevligt nog väldigt annorlunda ut, och vi har tittat på fyra lösningar som fungerar för Mac- och Iphoneanvändare. Två är webbtjänster, med olika upplägg och fokus, en är en renodlad mobilapp och den sista finns på nästan alla plattformar.

You Need A Budget (YNAB)

Det här är snarare en filosofi än ännu ett program för ekonomikoll, ungefär som Getting Things Done är en filosofi för planering och kalenderhantering. Det är ett tillvägagångssätt som bygger på att du budgeterar hela din inkomst varje månad, justerar det som behövs efter hand, och undan för undan lär dig greppa din privatekonomi.

YNAB är en webbapp som fungerar på dator eller mobil, med ett snabbt och enkelt gränssnitt. Det är riktigt minimalistiskt – du kan till exempel inte hålla koll på investeringar eller andra tillgångar och skulder.

You Need A Budget

En annan sak som saknas, speciellt jämfört med den svenska konkurrenten Smartbudget, är möjligheten att importera transaktioner automatiskt från svenska banker. Det fungerar från amerikanska, men hur många svenska användare har behov av det? Du kan ställa in det på att använda svenska kronor som valuta och ändra namn på konton och kategorier till att vara på svenska, men gränssnittet är alltid på engelska.

YNAB har många nöjda användare, men från ett svenskt perspektiv saknar det funktioner som faktiskt gör det snabbt och enkelt att jobba med, och det är liksom hela vitsen.

Fakta: YNAB

System: Webbtjänst
Version: -
Pris: Cirka 450 kronor/år
Mer info: youneedabudget.com

plus

Flexibla budgetar
Minimalistiskt

minus

En valuta åt gången
Ingen koll på annat än inkomster och utgifter

Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10
Sida 1 / 4

Innehållsförteckning