Prestandan är värd varenda krona

Kortversionen av detta stycke är att Ipad har en relativt modern processor med fullt tillräckliga prestanda. Om Apple följer tidigare mönster kommer den här paddan var modern länge och få uppdateringar i åtminstone 4-5 år framöver.

För den som ändå vill veta mer: Om chassit är en Ipad Air 1, är insidan istället mer lik en Iphone 6S. Här finns A9-processorn som Apple lanserade med Iphone 6S 2015, och det är en 64-bit-processor som säkerställer framtida uppdateringar av programvaran. 

Ipad

A9-processorn presterar bättre än Ipad Air 2:s A8X-processor, och hamnar faktiskt inte alltför långt efter A9X i Ipad Pro. I Geekbench 4 får vi ett resultat på 2 550 poäng för enkeltrådade uppgifter och 4 425 poäng för multitrådat. Det kan jämföras med 1 788, respektive 4 059 poäng för Ipad Air 2, och 2 914 respektive 4 805 poäng för Ipad Pro 9,7 tum.

Ipad klarar till och med av att hantera, redigera och exportera 4k-video, filmade med till exempel din Iphone. Det är imponerande för en pryl som kostar under 4 000 kronor.

Intressant kuriosa är att batteriet är något större än batteriet i Ipad Pro 9,7 tum – 32,4 watt-timmar mot 27,9 i Pro-modellen. Apple utlovar dock samma tio timmars användning. Vi kommer nära de siffrorna i våra tester, men som vanligt när det kommer till Ipad är det till stor del den stora skärmens ljusstyrka som påverkar hur länge vi kan använda den utan att behöva ladda.

Ipad har även en bra 8-megapixelkamera på baksidan som duger fint för att till exempel scanna dokument, men ska du fota är chansen rätt stor att din Iphone har en bättre kamera. Frontkameran är i sin tur på ynka 1,2 megapixel.

Vem bör uppgradera? 

Ipad må vara en mild uppdatering i Ipad-linjen, men om du har en Ipad 4 eller äldre är det här ett bra köp. För alla med fjärde generationens Ipad kommer det här upplevas som en mycket snabbare, lättare och, kort sagt, bättre Ipad. Just Ipad 4 kommer inte att få IOS 11, så det kan vara läge att se sig om efter en ny modell.

Ipad
Jo då, visst finns här ett hörlursuttag.

Har du däremot en Ipad Air eller nyare som fungerar tillfredställande kommer Ipad inte erbjuda mycket nytt.

Den som verkligen bryr sig om att ha bästa möjliga skärm, eller som verkligen vill testa att ersätta sin dator med en Ipad bör nog satsa på Pro istället. Och alla som använder Ipad till mer än att konsumera saker och kanske svara på ett mejl, och den som pysslar med foto på paddan eller väldigt gärna vill ha Apple Smart Keyboard och Apple Pencil gör bäst i att kolla på en Pro.