Surfplattan för en hård tillvaro. Att klämma in en till pryl mellan den bärbara datorn och våra mobiler, som blir allt större, kan vara svårt att motivera. Samtidigt är Ipad väldigt bra på allt sådant som gynnas av en stor skärm med lång batteritid och ett lätt chassi. Det går ju utmärkt att läsa tidningen vid frukostbordet eller kolla på Netflix eller Svt Play på kvällen.

Ett snävt användningsområde kanske, men Ipad har ändå funnit sin plats i många hem. Inte minst är det en pryl med lång livslängd, vilket troligen också är en del av förklaringen till varför försäljningen minskar.

Ipad

Den minst spännande produkt Apple släppt på länge

Det ska sägas direkt att nya Ipad är en rätt ospännande pryl. Det här är inte den pc-ersättare Apple-fans ofta drömmer om, utan bara ytterligare en Ipad. Har du en äldre Ipad som börjar ge upp är det här ett alldeles utmärkt val.

Och ett väldigt tryggt val. Allt som varit sant för Ipad så här långt, gäller också för den här modellen. Batteritiden är fullt tillräcklig, skärmen är väldigt bra (om än aningen sämre än tidigare, mer om det senare), chassit är lätt, och de flesta appar är väl anpassade till den större skärmen. Det här är en utmärkt Ipad.

Och just det, namnet. Vi måste reda ut det också. Ipad heter alltså bara… Ipad. Apple kallar den ibland för femte generationens Ipad, och verkar alltså se det här mer som en efterföljare till Ipad 4, än som en efterföljare till nu nedlagda Ipad Air-serien. Vi skulle också kunna kalla den Ipad 9,7 tum, Ipad (2017) – eller bara budget-paddan. 

Ipad
Ipad, här i guld med Smart Cover i Product Red.

För det är absolut en budget-padda. När Ipad Air 2 släpptes var det Apples toppmodell i Ipad-linjen. När Ipad Pro släpptes blev den dyrare än Air, och Pro blev den nya toppmodellen. Det lämnar utrymme nedåt till billigare Ipad-alternativ. Ipad Air 2 började bli allt äldre och behövde ersättas, och det är där budget-paddan kommer in i bilden.

Det här är i princip en Ipad Air 1, fast med nya interna komponenter. Lägger vi den bredvid en Air 1 är det svårt att alls se någon skillnad mellan modellerna. Chassit är i stort sett detsamma som första generationens Air, och därmed både tyngre och tjockare än nyligen nedlagda Air 2.

Ipad är 7,5 mm tunn och väger 469 gram. Air 2 i sin tur var betydligt tunnare med sina 6,1 mm, och bara 427 gram tung. Det är en märkbar skillnad, men har du aldrig använt en Ipad Air 2 kommer du inte heller sakna ett tunnare chassi.

På andra punkter är Ipad bättre än Ipad Air 2. Processorn är nyare och skärmen 25 procent mer ljusstark.

Skärmen är nedprioriterad

Tyvärr är skärmen ett område där Ipad är sämre än Ipad Air 2. Det största problemet är att skärmen inte är laminerad direkt mot glaset. Det gör att det finns en liten luftficka mellan glaset och skärmen, med resultatet att bilder, text, ikoner och allt annat innehåll hamnar lite längre bort. Det märks när vi detaljgranskar skärmen – text och ikoner ser helt enkelt inte lika bra ut som på Ipad Pro, Ipad Air 2 och i senare modeller av Iphone. Det är synd, för på en sådan här pryl är skärmen en av de absolut viktigaste komponenterna.

Ipad
Ipad finns i silver, grå och guld, inte rosa guld.

Skärmen har inte heller någon antireflexbehandling. Reflektioner märks mest om vi sitter direkt under en lampa, eller om vi är ute i dagsljus. Inomhus och i lite dunklare miljöer är det dock inte ett problem. Skärmen är som tidigare nämnt något mer ljusstark än hos Ipad Air 2.

Slutsatsen här är enkel: Ipad är billig, och tyvärr märks det en aning på skärmen. Någonstans måste besparingen ske. Med det sagt är det här en fullt duglig skärm. Det är fortfarande en retina-skärm med tillräcklig upplösning och tillräcklig färgåtergivning. Och återigen, för den som kommer från en Ipad Air eller äldre är det sak samma om skärmen är laminerad direkt mot glaset eller ej.

Om skärmkvalitet är oerhört viktigt kan det vara läge att försöka få tag på en Ipad Air 2 medan de fortfarande finns i lager, eller satsa på den dyrare Ipad Pro.

Till detta kan också tilläggas att Ipad, till skillnad från Ipad Pro, inte har fyra högtalare. Istället får vi två högtalare i botten av enheten. Ljudet är ändå tillräckligt bra för att kolla på videor utan ta fram hörlurarna (hörlursjacket är kvar), och kommer du från en äldre Ipad lär du inte bli missnöjd.

Ipad har också stereohögtalare, men effekten av stereo märks inte om vi kollar i landskapsläge eftersom båda högtalarna sitter i botten av enheten.