Elgato Thunderbolt 3 Mini Dock – driver två 4k-skärmar samtidigt

Det här är en riktigt proffsig docka. Elgatos Mini Dock är alltså en fullfjädrad thunderbolt 3-docka, och fungerar därför inte med Macbook 12 tum. Däremot fungerar den med nya generationen Macbook Air samt Macbook Pro. Den liknar egentligen mer de större skrivbordsdockor som vi testat separat (här), men kommer här i ett bärbart format – kanske bäst lämpad för den som vill ha höga prestanda över ethernet och för bildöverföringar även på resande fot.

Läs också! Kampen om portarna – vi testar tre Thunderbolt 3-dockor

Elgato Thunderbolt Mini 3 Dock

På dockan hittar vi bara fyra portar, men kraftfulla sådana. En gigabit ethernet, en usb-a-port (usb 3.1 gen 1 som också har kraft nog att driva portabla ssd:er och Apples Superdrive), en hdmi och en displayport. Beroende på skärmupplösning klarar dockan upp till 144 Hz uppdateringsfrekvens. Vid 4k klarar både hdmi-porten och displayport 4k upp till 60 Hz. Även det är bra, en del konkurrenter klarar bara 30 Hz.

Mini Dock strömförsörjs via vår Mac, så ingen separat strömadapter behövs. Däremot finns inget stöd för genomladdning eller ens en usb-c-port. Å andra sidan har alla Macar med thunderbolt 3 två portar eller fler, så att ladda vår dator bör inte bli ett problem.

En bra idé är också att ladda ned Elgatos verktygsprogram. Då tillåts högre strömförsörjning från usb-porten och vi kan mata ut alla tillbehör kopplade till dockan med ett tryck.

Elgato Thunderbolt Mini 3 Dock
Sladden hålls på plats i dockan när den inte används. Den står stadigt på bordet på fyra gummifötter. Thunderbolt 3-sladden är tyvärr kort, bara 12 centimeter.

Elgatos portabla thunderbolt 3-docka är med sina få men högpresterande portar en unik och ganska nischad produkt. För den som egentligen bara saknar ett gäng usb-a-portar på sin Mac finns bättre och mycket billigare alternativ. Men att få både gigabit ethernet och möjlighet att driva 4k-skärmar genom en docka som inte är mycket större än de klenare usb-c-dockorna är imponerande. Men det kostar. Hela 2 000 kronor för att vara mer exakt.

Fakta: Elgato Thunderbolt 3 Mini Dock

Testad: Januari 2019.
Portar: 1x hdmi (4k 60 Hz), 1x displayport (4k 60 Hz), 1x usb-a (5Gb/s, 1,1A).
Stödjer genomladdning: Nej.
Mått: 105 mm x 57 mm x 2,5 mm. 
Vikt: 125 gram.
Tillverkare/mer info: Elgato.
Pris: 1 790 kronor via Prisjakt.

plus

Höga prestanda i minimalt format
Två 4k-skärmar samtidigt
Driver Apple Superdrive

minus

Bara en usb-a-port
Kort sladd
Högt pris
Ingen genomladdning

Betyg: 4 av 5