Testsamlingen uppdaterad 2019-01-17 med Elgato Thunderbolt 3 Mini Dock och Kingston Nucleum

För den som har köpt eller tänker köpa en ny bärbar Mac är det i princip ett måste att skaffa en usb-c-adapter. Alla bärbara Macar (förutom åldrande Macbook Air) har numera uteslutande thunderbolt 3/usb-c-portar, och vill vi fortsätta kunna koppla in gamla tillbehör, usb-minnen och externa hårddiskar blir det svårt att klara sig utan en adapter.

Läs mer: 9 nödvändiga tillbehör du måste köpa till nya Macbook Pro

Man att köpa en adapter är inte helt lätt. Dels för att efterfrågan verkar vara relativt stor med många modeller som ofta är slutsålda. Dels för att det börjar finnas rätt många modeller att välja på, och det är inte alltid självklart att adaptrarna beter sig som man förväntar sig.

Adaptrar är också rätt dyra. Den billigaste i det här testet kostar strax under 400 kronor. Alla håller dock en genomgående god kvalitet, och ingen av dockorna är ett dåligt köp. Någon modell har haft lite tröga usb-portar, men i övrigt har de hållit vad de lovat (även om det inte alltid är självklart vad de lovar, mer om det senare). 

Viktigast är så klart att dockan har rätt typ av portar för de egna behoven. De allra flesta dockor i det här testet har usb 3.0-portar. En del har också ethernet och många är utrustade med hdmi för att kunna koppla in en extern skärm. Värt att notera är att väldigt få dockor erbjuder Mini displayport för att exempelvis koppla in en gammal Apple Cinema Display, bara två stycken i det här testet. Det är hdmi som gäller på de flesta modeller. 

Usb-c
Förhoppningsvis behöver vi aldrig använda så här många adaptrar samtidigt...

Att tänka på innan köpet

Ett par saker är värda att tänka på innan köpet. Den som har lilla Macbook bör absolut se till att köpa en adapter med stöd för genomladdning (vilket alla utom två i detta test har), annars blir det omöjligt att ladda datorn och samtidigt ha tillbehör anslutna. Nästan ingen av dockorna är kompatibla med Apples Superdrive, så dvd-skivor kommer bli svårt att använda.

Man bör också ha koll på hur många watt ens dator behöver för att kunna både ladda batteriet och driva datorn samtidigt, även under tyngre belastning. Adapter-tillverkarna skyltar sällan hur många watt deras dockor klarar av, men vi har tagit reda på det hos tillverkarna. Det finns ibland också att hitta finstilt på till exempel Satechis hemsida.

För låg styrka i genomladdningen hos dockan kan leda till att laddningen går långsammare eller helt stannar av om vi samtidigt gör prestandatunga saker. På en Macbook Pro kan vi dock ansluta laddkabeln separat om vi tycker det går för långsamt genom adaptern.

  • Macbook: behöver upp till 29 watt
  • Macbook Pro 13 tum (med och utan Touch Bar): behöver upp till 61 watt
  • Macbook Pro 15 tum: upp till 87 watt

Bara två dockor i det här testet kan leverera mer än 85 watt, de flesta andra klarar någonstans mellan 49 och 60 watt. Det behöver inte alltid vara ett problem eftersom en Macbook Pro har fler portar att ladda genom om det börjar gå långsamt via dockan, men man bör ändå vara medveten om vilka begränsningarna är.

Vi har testat att ladda genom alla adaptrar som stödjer det, samt överfört samma 3,85 GB stora testfil för att kontrollera att överföringen går snabbt nog. Först ut, Apples egna variant.

Läs också: 5 intressanta usb-c-skärmar som fungerar perfekt till din Macbook och Macbook Pro