Det börjar bli en riktig adapterdjungel där ute. Hugade spekulanter (de flesta förmodligen nyblivna Macbook Pro-ägare) har allt fler modeller att välja på – från enkla, små versioner som sitter direkt mot sidan av datorn, till smått gigantiska dockor som gör bäst i att placeras på skrivbordet – och bli kvar där.

En av de bästa all round-dockor vi testat är utan tvekan Hyperdrive, som du kan läsa mer om här, men den saknar ethernet. Den som behöver (eller bara gillar) trådat internet behöver leta vidare, och då är den här dockan från Macline inte ett dumt val.

Macline

Här hittar vi de mesta vi behöver i portväg: Gigabit ethernet, två stycken usb 3.0-portar, en sd-kortläsare, en usb-c-port med stöd för genomladdning och en hdmi som klarar upp till 4k.

En av de närmaste konkurrenterna är utan tvekan Satechis Aluminum Multi-portadapter, som även den har ethernet, men den här modellen är något billigare. Macline-dockan har inte riktigt samma smäckra design, men den har åtminstone samma typ av förstärkta kontakt som Satechis modeller ofta brukar ha.

Test: Musmatta i aluminium matchar Macen – så bra är den

För de runt 200 kronor vi sparar på att köpa den här modellen går vi miste om en minisd-kortläsare, en extra usb-port och, tycker vi, aningen bättre design, jämfört med Satechi Multi-port. Den här modellen säljs bara i silver (och Space Gray från och med mitten av april), så den som vill ha en docka i rosa guld får gott välja en Satechi-modell.

I övrigt är det inte mycket att klaga på. Macline-dockan får jobbet gjort utan att protestera, utan att bli oroväckande varm, och utan att glappa och ha tröga portar som vi noterat på vissa modeller. Överföringen går rimligt snabbt genom de båda usb 3.0-portarna. I genomsnitt flyttar vi vår drygt 3 GB stora testfil på 2 minuter och 22 sekunder, vilket är i nivå med både Hyperdrive och Satechi-modellen.

Något konstig portplacering

Vi kan tycka att usb-c-porten för genomladdning är lite märkligt placerad bredvid de andra portarna, men det är denna inte ensam om. Det går att använda dockan ”upp och ned” eftersom usb-c är vändbart, men då hamnar också usb-portarna på ”fel” sida.

Vi får dra laddsladden lite konstigt på skrivbordet (se bild) men det må vara en mindre detalj. Har du en Macbook Pro kan det ändå vara en bra idé att ladda från någon av de befintliga portarna på datorn då dockan inte kan ladda 15-tummare på full fart – precis som för de flesta dockor, tyvärr. 

Macline

Macline-dockan stryper laddningen vid 60 watt. Det är mer än Satechi-konkurrenten (49 watt) men mindre än Hyperdrive (100 watt). 60 watt fungerar bra upp till 13-tums Macbook Pro, men att samtidigt ladda och driva en 15-tummare kan leda till problem, då den större modellen i mer extrema fall kan behöva upp till 85 watt.

Att ladda en 15-tums Macbook Pro från 58 procent till fullt tar en dryg timme när vi testar. Fullt acceptabelt, men då gör vi heller inget mer avancerat än att skriva den här artikeln samtidigt. Så länge vi inte gör något alltför processormumsande bör det fungera bra. Men – som nästan alltid – bäst prestanda får vi när vi laddar via datorns egna portar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning