Usb-c-dockor är hårdvaluta i dessa tider – men den perfekta usb-c-adaptern har vi ännu inte hittat. Hyperdrive, som vi nyligen testade, hör helt klart till en av de bättre på marknaden med sitt Thunderbolt 3-stöd men vill vi koppla in ethernet i den får vi leta vidare.

Tills usb-c är bred standard inom hela industrin, för allt från usb-minnen till skrivarsladdar till videokablar, får vi vänja oss med att använda adaptrar. Och kanske blir vi inte av med dem ens då, för nu och då behöver vi kunna koppla in ett sd-kort eller en ethernetkabel i våra Macbooks. Då blir det till att plocka fram en adapter igen.

Satechi

Kanske den här modellen, från tillbehörstillverkaren Satechi. Den bjuder på fler portar än de flesta av konkurrenterna samtidigt som den är liten och nätt, inte större än en handflata. Kvalitetskänslan är okej, och den finns i alla bekanta Apple-färger utom rosa guld. 
 

Alla portar som behövs

I portväg har den i stort sett allt vi kan tänkas behöva i en adapter, i alla fall om vi talar någorlunda moderna portar. Här finns kortläsare för sd-kort och mini-sdkort, HDMI, usb-c med stöd för genomladdning, tre stycken usb typ a-portar (fler än de flesta andra adaptrar i samma storlek) – och så ethernet då, med stöd för upp till 1000 Mbps. Allt detta genom att koppla in i en enda usb-c eller thunderbolt 3-port.

Test Magnet: Miniprogrammet som ger det bästa av Windows på en Mac (jo, faktiskt!)

För det mesta går det också skapligt fort. Vi testar att överföra en fil på dryga 3 gb från ett usb-minne genom usb 3.0-portarna. Det gick på två minuter och sju sekunder genom alla portar, klart godkänt och ungefär lika snabbt som när vi förde över samma fil genom Hyperdrive. Usb-portarna klarar av att leverera 1A, så laddning av en mobil går normalsnabbt. En Ipad bör dock laddas någon annanstans.

Satechi

HDMI-porten är begränsad till 30 Hz vid 4k-upplösning, och får därmed se sig slagen av Hyperdrive som klarar hela 8k och 60 Hz via thunderbolt 3-porten. Vid 1440p eller 1080p är 60 Hz däremot inga problem med Satechi-adaptern.
 

Laddningen kan ställa till det för vissa användare

Värt att notera är att om vi byter videokälla från adaptern kan ett flimmer på bildskärmen uppstå i upp till fem sekunder, vilket Satechi är medvetna om och (med liten text) informerar om på sin hemsida. Vi upplevde också det när vi hade en skärm tillkopplad. Något irriterande, men det försvinner alltså efter en stund.

Adaptern, liksom de flesta andra usb-c-adaptrar, klarar inte av att driva Apples Superdrive.

Missa inte: Dumpa Apple Mail! Här är 4 bättre mejl-alternativ för Macen

Och här kommer ytterligare ett frågetecken värt att notera. Beroende på vilken dator vi använder kan genomladdningen via usb-c-porten ställa till det då adaptern stryper laddningen redan vid 49 watt.

Det är fullt tillräckligt för en Macbook och oftast tillräckligt för en Macbook Pro 13 tum. När vi bara kollar mejlen eller surfar på en 15-tummare bör det heller inte vara något problem – men dra igång en tung rendering, och det är inte säkert att Macen får tillräckligt med ström. Resultatet blir att batteriet inte längre laddas, eller till och med tappar laddning då en del av batterikraften används för att driva datorn. En 15-tummare vill oftast ha 87 watt, eller åtminstone minst 60, för att klara av det den är tänkt för. Apples laddare för 15-tummaren är 87 watt stark.

Märker vi att adaptern inte orkar med längre får vi istället koppla in laddaren till någon av de lediga portarna, eller kolla på en annan adapter. Återigen är superdockan Hyperdrive ett bättre val ur denna synpunkt – den klarar hela 100 watt genomladdning. Det ska sägas att det inte är ovanligt att usb-c-adaptrar stryper laddningen vid mellan 45 och 60 watt. Snarare är det Hyperdrive som är det positiva undantaget här.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning