Det börjar hända riktigt spännande saker på appar-för-Apple-Watch-fronten. Till sist. Appar har blivit betydligt bättre i Watch OS 3, och med den nya dockan är det dessutom enklare att hitta rätt på dem. Nyligen betatestade vi den efterlängtade appen Snowy (tyvärr dröjer den officiella lanseringen ett tag till). Nu är det dags för ännu en typ av app som vi egentligen velat se för länge sedan.

Det finns många bra podcast-appar till Iphone där ute, men få har en Apple Watch-app som låter oss synka poddar lokalt till klockan. Populära och nyligen uppdaterade Overcast har visserligen en klock-app, men den låter oss bara kontrollera uppspelningen och starta nya poddar från en spellista. Apple själva bjuder inte på någon Watch-app alls, märkligt nog.

Och den podd-app som vi nyligen skrev om, Watchplayer, gör visserligen ett bra jobb, men den synkar inte särskilt bra med Iphone-appen. När vi av någon anledning vill byta lyssningskälla från klockan till mobilen, är Watchplayers mobilapp inte till någon hjälp. Den låter oss bara synkronisera och söka poddar – inte spela upp dem även på mobilen.

Watchcast
Watchcast på Watch OS.

Det är där Watchcast kommer in i bilden. Watchcast är en sprillans ny app i App Store, utvecklad av en person som helt enkelt tyckte att den här appen saknades (och vi håller med).

Watchcast duger nämligen också som en podcast-spelare i Iphone-appen. Avsnitten hålls synkade mellan klockan och mobilen, så att vi utan problem kan byta mellan. Slutar vi mitt i ett avsnitt på klockan kan vi enkelt plocka upp det igen från mobilen, och fortsätta från samma ställe. Det kan ta någon minut innan uppspelningstiden synkas till mobilappen, men kommer vi bara ihåg att trycka Cancel på uppspelningen på klockan innan vi byter fungerar det snabbt och smärtfritt.

Synkningen tar tid

Att synkronisera poddar till klockan görs från mobilen. Eftersom överföringen sker via bluetooth går det inte särskilt snabbt, en 43 mb stor podcast tog oss drygt sex minuter att överföra. Tyvärr tillåter Watch OS inte att appmakare lägger till en förloppsindikator, så vi får nöja oss med att se en symbol snurra och snurra tills det är klart.

Ett tips är att låta appen på klockan vara igång när vi synkar, det går något snabbare jämfört med att låta det ske i bakgrunden. Ytterligare ett tips är att slå igång automatiskt synkning till klockan, åtminstone för de poddar vi lyssnar mest på. Då är poddarna redo för lyssning nästa gång vi öppnar appen.

Synkningen sker från den flik i Iphone-appen som kallas Timeline. I appen kan vi också söka nya poddar att prenumerera på och ladda ned, samt hålla koll på vilka avsnitt som är synkade till klockan via fliken Watch.

Appen är gratis, men ska vi använda appen som vår enda podd-app på telefonen bör vi köpa till möjligheten att prenumerera på fler poddar. Det kostar 30 kronor. Gratisversionen tillåter bara att vi prenumererar på två poddar (men vi kan söka efter och ladda ned hur många som helst även i gratisappen).