I det stora landet i väster talas det mycket om ”cord cutters" – och något liknande tycks ske även i Sverige. Att betala dyra pengar för ett tv-abonnemang är inte lika lockande när mycket av det vi tittar på idag enklast strömmas från nätet.

Apple TV i nuvarande generation släpptes 2015, och var en rejäl uppdatering jämfört med tidigare modeller. Apple TV generation 4 lanserades med orden ”framtiden för tv är appar,” och mycket riktigt gav det många möjligheten att bli cord cutters – att ”klippa tv-kabeln” och helt förlita sig på strömningstjänster.

Men så här ett och ett halvt år efter släppet av Apple TV 4 står det klart att det inte blev någon jättesuccé för Apple TV. Apples lösning för vardagsrummet lyckades inte ruska om tv-marknaden på samma sätt som Itunes och App Store fullkomligt förändrade hur vi konsumerar musik och appar.

Fortfarande bara en hobby, eller?

Hur länge ska Apple TV vara ett hobbyprojekt? Det var ju så Steve Jobs pratade om det när det visades första gången redan 2006. Nu, mer än tio år senare känns det fortfarande som att Apples tv-planer är lite halvhjärtade. Även om Apple TV hårdvarumässigt är en okej pryl, saknar vi rejält bra tjänster till den.

När Ipad först släpptes fick den motta en del kritik för att bara vara ”en större Ipod touch.” Lite på samma sätt upplevs Apple TV som en uppblåst Ipad för vardagsrummet. Att det första jag möts av när jag startar Apple TV är helt gäng appar känns lite som en nödlösning. Naturligtvis borde det första jag ser vara mitt personliga innehåll – mina tv-serier, mina favoritprogram, mina spel – när jag sätter igång Apple TV för en stunds avkoppling. Inte ett gäng app-ikoner.

Apple TV
Är det här en bra tv-upplevelse? Nja...

Apple TV är dessutom rätt dyr jämfört med sin kanske största konkurrent Chromecast. Under slutet av 2016 tappade Apple TV i marknadsandelar jämfört med året innan, och Bloomberg har tidigare hävdat att nuvarande gränssnitt var något av en sista utväg för enheten. Planer fanns för något mycket mer innovativt, men när Apple inte kunde knyta till sig rätt leverantörer av innehåll fick man nöja sig med ett app-baserat gränssnitt.

Apple TV 32GB (4th Generation) Pris vid test: 1477 kr.

Bästa pris just nu: 1539 kr