Serverhall

Tau Leng, teknikdirektör på servertillverkaren Super Micro, berättar i en intervju med The Information att Apple sade upp sitt fleråriga kontrakt med företaget och skickade tillbaka ett antal levererade servrar i mitten av 2016.

Orsaken sägs vara att en felaktig firmwareuppdatering hade letat sig in på servrarna, och att Apple inte längre litade på den interna säkerheten hos Super Micro. Leng säger till sajten att Super Micro bad Apple kontrollera firmwareversionen på sina servrar för att se om den felaktiga mjukvaran hade installerats, men Apple gav ett ogiltigt nummer och vägrade ge företaget mer info.

Servarna i fråga ska ha använts för App Stores sökfunktion och delar av Siris infrastruktur. Leng säger att tusentals kunder använde servrar med samma hårdvara som kunde drabbas, och Apple var den enda som fattade ett så drastiskt beslut.

I mars förra året rapporterades att Apple hade börjat satsa på att bygga egna servrar, bland annat på grund av att företaget hade misstänkt att tredjepartsservrar hade stoppats på vägen under leverans och fått extra chip eller annat för att kunna spioneras på.