Många av oss har varit där. Ett slag i backen och telefonens skärm spricker i tusen delar. Det är lika irriterande varje gång, oavsett hur stor skadan är, och i framtiden kan Iphone varna oss för faran. Det rapporterar Appleinsider.

Apple ska tydligen jobba på en teknologi som hjälper användarna att avgöra om en enhet har fått en spricka. Det kan röra sig om minimala frakturer som är svårt att se med blotta ögat, men som kan vara avgörande när telefonen får en ny smäll.

I patentansökan, som Apple döpt till ”Coverglass fracture detection”, står det om ett system som nyttjar ett nätverk av små sensorer och mjukvara för att söka efter eventuella sprickor. Vidare verkar tekniken vara en del av ett nytt skärmskydd.

skärm

Om en spricka upptäcks kan systemet informera användaren och peka ut var skadan är, något som vore oerhört praktiskt vid exempelvis hårstråstora sprickor. När, eller om, Apple introducerar systemet är oklart. Vad som däremot är säkert är att sprickor i skärmar är ett vanligt problem för smartphoneägare.