Trasig Iphone

Ska konsumenter ha rätt att reparera sina prylar var de vill? Det diskuterar de lagstiftande församlingarna i flera amerikanska delstater. Argumenten för handlar bland annat om att företag inte ska kunna tvinga kunder att använda just deras verkstäder och därmed monopolisera reparationer.

Nebraska är en av staterna som har en sådan ”rätt att reparera”-lag på bordet, och enligt Motherboard kommer Apple och AT&T skicka representanter för att argumentera emot förslaget.

Att Apple vill begränsa möjligheterna att reparera Iphone och andra produkter är knappast förvånande. Företaget har de senaste åren gått från ”krångligt men det går” till att göra reparationer i stort sett omöjliga även för certifierade verkstäder. Limmade komponenter, så många komponenter som möjligt direkt på moderkorten och unika skruvhuvuden bidrar alla till att Ifixits reparationsindex för Apples prylar har blivit allt lägre.

Motherboard påstår att ett av Apples argument kommer handla om riskerna med icke-auktoriserade reparationer av produkter med litiumbatterier. Efter förra årets Note 7-skandal är brandsäkerhet och batterier på dagordningen och det sägs Apple vilja utnyttja som slagträ.