Ipad Pro 2

Den senaste tiden har ryktena om ny Ipad hettat upp och det ser ut som vi snart kommer få åtminstone en ny modell, om inte flera. Senast Apple uppdaterade Ipad var i mars 2016, då Ipad Pro 9,7 tum lanserades, och dessförinnan i november 2015 då 12,9-tumsmodellen släpptes och inledde Pro-serien.

Vilka nya Ipad-modeller kommer släppas?

Trafikanalysfirman Fiksu upptäckte nyligen fyra olika nya Ipad-modeller som har börjat användas nära Apples högkvarter. De har modellbeteckningarna 7,1, 7,2, 7,3 och 7,4. Det ser alltså ut som att det kan bli tal om hela fyra nya modeller. Det är också möjligt att det handlar om två nya Ipad Pro men med eller utan 3g/lte.

Flera rykten har talat om att Apple planerar både mer uppdaterade modeller och en mindre uppdatering av Ipad Pro 9,7 tum, som samtidigt ska prissänkas. Enligt uppgifter från Macotakara kommer den senare vara en mindre uppdatering med A10X-processor men inga andra nämnvärda förbättringar jämfört med fjolårets modell.

Ett annat rykte från Macrumors påstår att just den enklare nya 9,7-tumsmodellen kommer släppas först och sedan följas av två fetare uppdateringar med skärm på 10,5 och 12,9 tum. 10,5-tumsmodellen påstås enligt analytikern Rhoda Alexander få en upplösning på 2224x1668 pixlar, vilket skulle ge samma pixeltäthet som på 9,7-tumsmodellen. Rhoda Alexander påstår dock att processorn blir A10, vilket rimmar dåligt med A10X i den enklare modellen.

Andra källor har också talat om A10X, eller möjligen A10X Fusion, men det verkar handla mer om logiska gissningar utifrån tidigare produktcykler än om faktiska läckor från Apple eller underleverantörer.

Skärmstorlek
Så här smal kan ramen på Ipad Pro 2 10,5 tum bli enligt rykten.

Om ryktena om 10,5-tumsmodellen stämmer kommer det vara en Ipad som till det yttre inte är större än den gamla 9,7-tummaren, men med en mer heltäckande skärm och betydligt smalare ram. Vad som händer med 12,9-tummaren – om den också får smalare ram så att den faktiskt blir mindre till ytterdimensionerna – finns inga uppgifter om.

När släpps Ipad Pro 2?

Ryktena om lanseringstidpunkt är minst lika varierade som uppgifterna om vad nya Ipad faktiskt kommer vara. Bland annat påstår Digitimes att Apple kommer visa upp den nya 10,5-tumsmodellen på ett event i början av april (kanske på Apple Park).

Macotakara påstod i veckan att en ny Ipad Pro 2 9,7 tum kan släppas redan nästa vecka, utan något buller och bång. Om detta är en av de fyra nya modeller av Ipad som har upptäckts i trafikloggar återstår frågan vad de andra är. En möjlighet är att de fyra modellerna är 10,5- och 12,9-tummare med och utan 3g/lte, medan en ny 9,7-tumsmodell testas med oförändrad beteckning från fjolårets modell.

Läckt bild?
Det här fotot påstås visa den uppdaterade modell av Ipad Pro med 9,7-tumsskärm det ryktas om.

Andra rykten

Till skillnad från Iphone 7S/Iphone 8, som omgärdas av otroligt många rykten om allt från materialval till trådlös laddning har det inte förekommit alls lika många rykten om Ipad Pro 2. Men ett par saker har ändå nämnts vid sidan om uppgifter om lanseringstid och skärmstorlekar:

  • En ny Apple Pencil med förbättrad hårdvara, som kanske kan fästas med magneter mot den nya paddan. En patentansökan från Apple visar också hur Pencil skulle kunna fästas mot Smart Connector för att laddas samtidigt som den hålls på plats.
     
  • Ändringar i IOS som vänder sig till proffsanvändare, som stöd för Pencil i fler appar.
     
  • Fyra mikrofoner och bibehållen hörlurskontakt.
     
  • ” Touch Bar” – ett mer urskruvat rykte säger att både Iphone 8 och nya Ipad Pro kommer skippa hemknappen, göra skärmen aningen mer långsmal och inkludera en Touch Bar-liknande rad som vanligtvis tar upp utrymmet ”längst net” där hemknappen är idag.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning