VLC Media Player

Airplay är inte alltid det bästa alternativet – speciellt om det rör sig om videofiler som IOS inte har stöd för. Men frukta inte för det finns ett annat vis att spela upp dessa; nämligen VLC Media Player till Apple TV. Appen började som kraftfull mediahanterare till Mac och pc, och har efter det spridit sig till både surfplattor, mobiler och Apple TV.

Applikationen är dessutom känd för att kunna läsa av vilka mediefiler som helst. Har du en mp4-fil du inte kan öppna? VLC löser det. Har du problem med mkv? Med VLC är det ett minne blott. Frågan som återstår är hur du får dina videofiler från din Mac till Apple TV via VLC. Det finns tre olika sätt:

VLC: Lokalt nätverk

Det absolut enklaste sättet är att använda ditt lokala nätverk. Det som krävs är att din Apple TV och din Mac är uppkopplade mot samma nätverk. De som är vana vid VLC vet att applikationen stödjer Universal Plug and Play-mediaservrar (UPnP) som Plex, men även FTP-servrar som körs via det lokala nätverket. På så vis kan du enkelt nå ditt mediabibliotek. Men alla som inte råd med en NAS-enhet, hur går de tillväga?

atv

Som tur är har Plex en applikation till Mac som tillfälligt förvandlar den till en UPnP-server och därmed gör ditt videobibliotek tillgängligt för VLC via Apple TV. Allt du behöver göra är att ladda ner Plex till Macen här, följa instruktionerna på skärmen och därefter peka appen till den mapp på din dator där du har alla dina relevanta videofiler. Efter detta väljer du Lokalt Nätverk på VLC-appen i Apple TV och välj servern. Nu bör du få upp en lista med tillgängliga filmer, och samtliga bör rulla på utan större huvudbry.

VLC: Fjärruppspelning

Om du inte är bekväm med tanken att använda din Mac som mediaserver, är alternativ två Fjärruppspelning. Det är en funktion som finns inbyggt i VLC, och när du öppnar appen i din Apple TV navigerar du till Fjärruppspelning och noterar de två URL-adresser som du tilldelas. En kommer i form av en lokal IP-adress och den andra bör vara en url som är lättare att läsa.

remote

Skriv in en av dessa i din webbläsare på din Mac och du kommer att hamna på en webbsida där du kan dra och släppa videos för att möjliggöra uppspelning på den stora skärmen. Bara dra och släpp, avvakta ett par sekunder för att VLC ska omkoda filmen och därefter bör den spelas upp på din Apple TV.

VLC: Nätverksström

Sista alternativet är lite mer komplext och kräver att du redan har en FTP eller webbserver på internet där du sparat media. Vi rekommenderas detta endast för vana användare.

Om du kan url-adressen till videofilen du vill spela upp på din Apple TV, öppnar du VLC-appen och väljer Nätverksström. Välj Ange webbadress att spela upp och skriv därefter in adressen till videon. Observera att adressen kan vara ganska lång. Tryck sedan OK och håll tummarna att den url du skrev i blev korrekt. Om fallet är så ska videon spelas upp.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning