Streaming av tv-serier och filmer blir bara mer och mer populärt, och bland de ledande tjänsterna finns som bekant Netflix. Ett problem här är att tjänsten tenderar att buffra (det vill säga, stå och ladda) om du har en långsam internetuppkoppling.

Som tur är tillhandahåller Netflix ett par inställningar för att minska irritationen och vi visar dig hur du hittar dem och vad de kan göra för dig som konsument.

Varför buffrar filmen?

När du kollar film på din surfplatta, dator eller mobiltelefon, så förladdar enheten en del video i sitt minne för att kunna spela upp utan att hela filmen måste matas in. Vid en långsam uppkoppling för detta att det blir en viss fördröjning från det att du trycker på ”play” till att materialet faktiskt visas.

Missa inte: Bästa filmer på svenska Netflix just nu

På en snabb uppkoppling är detta inget problem, så vida du inte har problem med din anslutning. Sitter du på en snabb och stabil lina bör du därför i första hand kontakta din operatör vid problem.

Om du nu vet med dig att din uppkoppling inte är den bästa rekommenderas det att du sänker videokvaliteten. Ju lägre kvalitet, desto mindre data att ladda in och därför också kortare buffertid.

Anpassa via Netflix-inställningarna

Om du kollar via en webbläsare i din dator och känner att det buffrar för mycket, kan du sänka kvaliteten på videon.

netflix

Du loggar in på ditt konto, går in i dina kontoinställningar och väljer därefter Uppspelningsinställningar. Här finns fyra alternativ varav Auto är förinställd:

  • Auto - ska känna av din uppkoppling och anpassa därefter
  • Låg - normal kvalitet med upp till 0,3GB i timmen
  • Medium - bättre kvalitet med upp till 0,7GB i timmen
  • Hög - bästa kvaliteten med upp till 3GB i timmen för HD, 7GB i timmen för 4K

Här kan du testa dig fram för att se vilken som fungerar bäst ifall Auto strular. Börjar från Låg och arbeta dig sedan uppåt.

Avancerade inställningar i den "gömda" menyn

Skulle inte detta hjälpa så har Netflix en gömd meny som du inte kommer åt på traditionellt vis. För att komma åt den behöver du starta en video på sajten och därefter trycka in ett kommando som är Ctrl + Shift + Alt + S. Tricket fungerar på både pc och Mac.

netflix

I kolumnen Video Bitrate kan du välja kvalitén. Principen är att ju högre bitrate, desto bättre kvalitet. För att ändra i detta håller du inne Shift och klickar på det önskade numret.

När du är nöjd klickar du sedan på ”Override”-knappen och Netflix kommer att anpassa dig. Detta går att ändra när som helst.

Optimera din router

Om du fortsättningsvis upplever problem kan kruxet ligga i din router. Kontakta din leverantör av routern (eller tillverkaren om du köpt den själv) och be dem om råd.

Experttipset: Så trimmar du din router