Att skärmdumpa på en Mac kan vara ganska knepigt. Å andra sidan är möjligheterna många, men samtidigt är det svårt att hålla reda på alla kortkommandon. Vi visar hur du gör, och även hur du skärmdumpar på en IOS-enhet.

Skärmdump av hela skärmen
Skärmdump av hela skärmen.

Skärmdump av hela skärmytan

Om du inte vill ta en skärmdump på en specifik del av Macen, utan hela skärmen trycker du ner kommando-tangenten (⌘, cmd) samtidigt som du trycker på shift och 3. Då kommer en kopia av hela din skärm att sparas på Skrivbordet.

Tangentkombination:

 • Shift-cmd-3
Skärmdump av ett utvalt område
Skärmdump av ett utvalt område.

Skärmdump av en viss del av skärmytan

Det går även lika bra att markera en del för hand, exempelvis om du vill skärmdumpa från Safari men inte röja vilka flikar du har igång. För att uppnå detta trycker du kommando, shift och 4.

Muspekaren kommer att ändras till ett plustecken och du klickar sedan och drar musen över den delen som ska skärmdumpas. Släpp därefter musknappen och en bild kommer att sparas på skrivbordet.

Tangentkombination:
 • Shift-cmd-4, rita och släpp
 

Skärmdumpa ett programfönster

Ibland kan det vara smidigt att kunna ta en skärmdump från ett specifikt programfönster, exempelvis om du gör en guide likt denna. För att kunna göra detta trycker du shift, kommando och 4. Då kommer muspekaren att förvandlas till ett plustecken.
Skärmdump av fönster med skugga
Skärmdump av fönster med skugga.

Tryck sedan mellanslag så byta plustecknet ut mot en kameraikon. Flytta runt den ikonen på skärmen så ser du hur de olika fönster du håller den över markeras. Klicka med musen så sparas en skärmdump av bara det fönstret.
Skärmdump av fönster utan skugga
Skärmdump av fönster utan skugga.

Om du håller nere alt-tangenten när du klickar sparas bilden på fönstret utan skugga, vilket kan vara praktiskt om du ska använda den i ett dokument och inte vill ha den ganska stora ”ram” det innebär att ha skuggan kvar. Om du däremot vill använda skärmdumpen ovanpå ett foto eller liknande kan det vara bra att bevara skuggan.

Tangentkombination:
 • Med skugga: shift-cmd-4, tryck mellanslag, klicka på ett fönster
 • Utan skugga: shift-cmd-4, tryck mellanslag, håll nere alt och klicka på ett fönster

Skärmdumpa som i Windows

Jodå, du kan ta en skärmdump utan att den sparas som en bild, och istället i urklipp precis som på en Windows-maskin. Tricket fungerar likadant som samtliga tre ovan fast med undantaget att du även lägger till Kontrolltangenten (ctrl) i de olika kombinationerna.

När du gör detta kommer skärmdumpen bli ett urklipp som du sedan kan klistra in i valfritt program – exempelvis Photoshop.

Tangentkombinationer:

 • Hela skärmen: shift-ctrl-cmd-3
 • Viss del av skärmen: shift-cmd-4, rita upp området, håll nere ctrl och släpp
 • Utvalt programfönster: shift-cmd-4, tryck mellanslag, håll nere ctrl och klicka på fönstret
 • Utvalt programfönster utan skugga: shift-cmd-4, tryck mellanslag, håll nere ctrl-alt och klicka på fönstret
 

Skärmdump av Touch Bar på Macbook Pro

Om du äger en Macbook Pro med Touch Bar finns det ytterligare ett sätt att plocka en skärmdump. Tryck på shift, kommando och 6 så sparas en bild på hur Touch Bar ser ut just då.
 Tangentbordskombination:
 • Shift-cmd-6
Skärmdump med fördröjning

  

Skärmdump med fördröjning

Mac OS har faktiskt ett fristående program för att ta skärmdumpar och spela in skärmen, kallat Skärmavbild. Kör igång det så visas en liten verktygsrad längst ner på skärmen där du kan göra en del inställningar. Under Alternativ kan du bland annat välja var bilden ska sparas och även sätta en timer så att bilden tas efter 5 eller 10 sekunder.
 

Skärmdumpa på IOS

På Iphone och Ipad har du inte samma frihet som på Mac. Du kan bara ta skärmdump av hela skärmen och redigera i efterhand. För att skärmdumpa håller du inne enhetens sidoknapp (låsknapp) samtidigt som du trycker på hemknappen eller volym upp-knappen om du inte har en hemknapp.

På enheter med hemknapp:
 • Sidoknapp + hemknapp

På enheter utan hemknapp (med Face ID):

 • Sidoknapp + volym upp.

Bonus: Skärmdumpar på Apple Watch

Även Watch OS har en funktion för att ta skärmdumpar. Tryck bara på kronan och sidoknappen samtidigt så sparas bilden – på din Iphone.