Skärmdumpar på IOS och Ipad OS

På Iphone och Ipad har du inte samma frihet som på Mac. Du kan bara ta skärmdump av hela skärmen och redigera i efterhand. För att skärmdumpa håller du inne enhetens sidoknapp (låsknapp) samtidigt som du trycker på hemknappen eller volym upp-knappen om du inte har en hemknapp.

På enheter med hemknapp:

  • Sidoknapp + hemknapp

På enheter utan hemknapp (med Face ID):

  • Sidoknapp + volym upp

När du har tagit en skärmdump ser du en förhandsvisning av den nere till vänster på skärmen. Om du inte gör något försvinner den efter en stund och filen hamner i ditt bilderbibliotek samt i smarta albumet Skärmavbildningar.

Redigera skärmdump på IOS

Om du trycker på förhandsvisningen öppnas ett snabbredigeringsläge där du kan märka upp och beskära bilden. Du kan sedan snabbt dela den via Meddelanden eller någon annan app, och därefter radera den så att du slipper ha en massa skärmdumpar som ligger och tar upp plats i biblioteket.

Ta skärmdumpar på hela webbsidor i Iphone och Ipad

Sedan IOS 13 och Ipad OS 13 har Iphone och Ipad en inbyggd funktion för att spara skärmdumpar av hela webbsidor. Börja med att ta en vanlig skärmdump. Tryck på den lilla förhandsvisningen som dyker upp. Den öppnar i ett redigeringsgränssnitt precis som tidigare, men notera att det nu finns två flikar: Skärm och Helsida. Välj den senare så sparas allt innehåll.

IOS

Detta fungerar inte bara i Safari utan även till exempel Mail, och bygger på att IOS kan ”se” även innehållet som inte visas just nu på skärmen men finns där. Precis som på Mac måste du först skrolla hela vägen ner på sidor som laddar nytt innehåll dynamiskt för att få med detta i skärmdumpen, annars kommer bara det innehåll som först laddades in med.

Bonus: Skärmdumpar på Apple Watch

Även Watch OS har en funktion för att ta skärmdumpar. Tryck bara på kronan och sidoknappen samtidigt så sparas bilden – på din Iphone.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning