Att skärmdumpa på en Mac kan vara ganska knepigt. Å andra sidan är möjligheterna många, men samtidigt är det svårt att hålla reda på alla kortkommandon. Vi visar hur du gör, och även hur du skärmdumpar på en IOS-enhet.

Skärmdump av hela skärmytan

Om du inte vill ta en skärmdump på en specifik del av Macen, utan hela skärmen trycker du ner Kommando-tangenten (⌘) samtidigt som du trycker på Shift och 3. Då kommer en kopia av hela din skärm att sparas på Skrivbordet.

Tangentkombination:
Kommando + Shift + 3

Skärmdump av en viss del av skärmytan

Det går även lika bra att markera en del för hand, exempelvis om du vill skärmdumpa från Safari men inte röja vilka flikar du har igång. För att uppnå detta trycker du ner Kommando, Shift och 4.

Apple
Foto: Apple

Muspekaren kommer att ändras till ett plustecken och du drar sedan musen över den delen som ska skärmdumpas. Släpp därefter musknappen och en bild kommer att sparas på skrivbordet.

Tangentkombination:
Kommando + Shift + 4

Skärmdumpa ett programfönster

Ibland kan det vara smidigt att kunna ta en skärmdump från ett specifikt programfönster, exempelvis om du gör en guide likt denna. För att kunna göra detta håller du nere Kommando, Shift och 4. Då kommer muspekaren att förvandlas till ett plustecken.

Apple
Foto: Apple

Nu trycker du ner mellanslagstangenten och plustecknet ersätts med en kamera. Klicka sedan på fönstret du vill skärmdumpa och en bild kommer att sparas på skrivbordet.

Tangentkombination:
Kommando + Shift + 4 + mellanslagstangenten

Skärmdumpa som i Windows

Jodå, du kan ta en skärmdump utan att den sparas som en bild, och istället i urklipp precis som på en Windows-maskin. Tricket fungerar likadant som samtliga tre ovan fast med undantaget att du även lägger till Kontrolltangenten (CTRL) i de olika kombinationerna.

När du gör detta kommer skärmdumpen bli ett urklipp som du sedan kan klistra in i valfritt program – exempelvis Photoshop.

Tangentkombinationer:
Hela skärmen: Kommando + CTRL + Shift + 3
Viss del av skärmen: Kommando + CTRL + Shift + 4
Utvalt programfönster: Kommando + CTRL + Shift + 4 + mellanslagstangenten

Skärmdump på Macbook Pro med Touch Bar

Om du äger en Macbook Pro med Touch Bar och Sierra 10.12.2 – då finns det ytterligare ett sätt att plocka en skärmdump. Du håller hinner Shift, Kommando och 6. Bilden sparas då som en bild på skrivbordet.

Tangentbordskombination

Skift + Kommando + 6

Skärmdumpa på IOS

På Iphone och Ipad har du inte samma frihet som på Mac. Du kan bara ta skärmdump av hela skärmen och redigera i efterhand. För att skärmdumpa håller du inne enhetens ”power”-knapp samtidigt som du trycker på hemknappen.

Kombination:
”Power”-knapp + hemknapp