Att skärmdumpa på en Mac kan vara knepigt. Möjligheterna är många, men samtidigt är det svårt att hålla reda på alla kortkommandon. I den här guiden visar vi hur du gör för att få så bra skärmdumpar som möjligt – både på Mac och IOS.

Skärmdumpar Mac

Programmet Skärmavbild

Skärmdumpar sköts sedan Mac OS 10.15 av ett program som heter Skärmavbild. Du kan öppna det genom att leta upp det i programmappen eller genom att trycka kortkommandot skift-cmd-5.

Skärmavbild har ett grafiskt gränssnitt: En liten meny som visas ovanför Dock längst ned på skärmen. Det är indelat i tre sektioner: Skärmdumpar till vänster, skärminspelning i mitten (för att spela in video av vad som händer på skärmen) och inställningar till höger.

Här ser du de tre varianter av skärmdumpar som Mac OS har haft i alla år: Hel skärm, markerat fönster och markerat (uppritat) område. Förutom via Skärmavbild kan du komma åt alla tre sorterna via kortkommandon. Vi går igenom varje typ för sig nedan.

Kortkommando:
 • Skift-cmd-5
Helskärm
 

Skärmdump av hela skärmytan

Med en skärmdump av hela skärmen kommer allt som syns med. Har du fler än en skärm sparas en bild för varje skärm.

Kortkommando:
 • skift-cmd-3
Skärmdump av ett utvalt område
Skärmdump av ett utvalt område.

Skärmdump av markerat område

Det går även lika bra att markera ett område för hand, exempelvis om du vill skärmdumpa från Safari men inte röja vilka flikar du har igång, eller skärmdumpa bara en del av en bild.

Muspekaren kommer att ändras till ett plustecken och du klickar sedan och drar musen över den delen som ska skärmdumpas. Du kan även se hur stor bilden blir (i virtuella pixlar, inte faktiska) – Släpp därefter musknappen så sparas en bild över allt innehåll i det markerade området.

Kortkommando:

 • skift-cmd-4, rita och släpp 

Skärmdump av ett fönster

Ibland kan det vara smidigt att kunna ta en skärmdump från ett specifikt programfönster, exempelvis om du gör en guide likt denna.

Aktivera funktionen via Skärmavbild eller kortkommandot skift-cmd-4 följt av mellanslag. Flytta runt pekaren på skärmen så ser du hur de olika fönster du håller den över markeras. Klicka med musen så sparas en skärmdump av bara det fönstret.
Skärmdump av fönster med skugga
Skärmdump av fönster med skugga.

Om du håller nere Alt-tangenten sparas bilden på fönstret utan skuggor, vilket kan vara praktiskt om du ska använda den i ett dokument och inte vill ha den tämligen stora ”ram” som skuggan ger. Det här tar dock bort alla skuggor och det fungerar mindre bra om du till exempel försöker ta en bild på ett fönster med en infälld dialogruta.
Skärmdump av fönster utan skugga
Skärmdump av fönster utan skugga.

Kortkommandon:
 • Med skugga: skift-cmd-4, tryck mellanslag, klicka på ett fönster
 • Utan skugga: skift-cmd-4, tryck mellanslag, håll nere Alt och klicka på ett fönster 

Skärmdumpa som i Windows

Jodå, du kan ta en skärmdump utan att den sparas som en bild, istället sparas den i urklipp, precis som på en Windows-maskin. Tricket fungerar likadant som samtliga tre ovan fast med undantaget att du även lägger till Kontrolltangenten (Ctrl) i de olika kombinationerna. Om du tar skärmdumpar via Skärmavbild ska du hålla nere ctrl i sista steget (när du klickar med musen eller direkt när du klickar på avbilda hel skärm).

När du gör detta kommer skärmdumpen bli ett urklipp som du sedan kan klistra in i valfritt program – exempelvis Photoshop.

Kortkommandon:
Hela skärmen: skift-ctrl-cmd-3
Viss del av skärmen: skift-cmd-4, rita upp området, håll nere ctrl och släpp
Utvalt programfönster: skift-cmd-4, tryck mellanslag, håll nere ctrl och klicka på fönstret
Utvalt programfönster utan skugga: skift-cmd-4, tryck mellanslag, håll nere ctrl-alt och klicka på fönstret

Skärmdump av Touch Bar på Macbook Pro

Om du äger en Macbook Pro med Touch Bar finns det ytterligare ett sätt att plocka en skärmdump: Av innehållet på Touch Bar.

Kortkommando:
 • Shift-cmd-6
Skärmdump med fördröjning

Skärmdump med fördröjning

Öppna Skärmavbild (se ovan). Klicka på Alternativ så visas en meny med olika inställningar, bland annat Timer där du kan ställa in att skärmdumpar ska tas med fem eller tio sekunder fördröjning. Det kan vara ovärderligt om försöker fånga en bild på något i ett program där utseendet ändras medan du håller skift och/eller cmd nedtryckta.

Skärmdumpar av hela webbsidor på Mac

Ibland kan det vara praktiskt – eller rent av ett behov – att spara en hel webbsida precis som den ser ut på nätet. Du kan inte använda Spara som för att göra det, eftersom det antingen sparar enbart html-koden eller ett så kallat webbarkiv, som sällan innehåller allt du faktiskt ser på sidan. På Mac kan du nästan alltid spara som bild genom att välja Arkiv -> Skriv ut och sedan spara som pdf, men på webben fungerar det sällan som tänkt. Många webbplatser har nämligen en separat layout för utskrift som används även när du sparar som pdf.

Men som tur är finns det många andra sätt att ändå spara hela sidan som bild.

Inbyggt i Safaris utvecklarverktyg

Mac OS har numera en inbyggd metod att spara skärmdumpar av kompletta webbplatser. För att komma åt det måste du först aktivera Safaris utvecklarmeny. Öppna programmets inställningar och välj fliken Avancerat. Kryssa i Visa utvecklarmeny i menyraden.

Safari

Själva utvecklarmenyn behöver du inte gräva runt i för att komma åt skärmdumpsverktyget. Så här gör du för att spara en sida som bild:

 1. Ctrl/höger-klicka någonstans på sidan.
 2. Välj Granska element från kontextmenyn som öppnar.
 3. Det här öppnar webbinspektorn, ett kraftfullt verktyg för webbutvecklare, med fliken Element öppen.
 4. Här kan du se hela sidans html-kod. Håll pekaren över olika delar av koden så kan du se hur motsvarande delar av sidan blåmarkeras.
 5. Ctrl/höger-klicka på antingen raden som börjar med ”<html” eller den som börjar med ”<body” – se till att den blåmarkerar hela sidan.
 6. Välj Ta skärmavbild. Du får strax välja vad filen ska heta och var den ska sparas.

Oftast fungerar html- och body-taggarna lika bra, men på en del webbplatser ger den ena bättre resultat så du kan behöva prova dig fram.

Inbyggt i Firefox

Om du inte nödvändigtvis vill hålla dig till Mac OS medföljande program är Mozilla Firefox ett bra val för att ta helsidesdumpar. Programmet har nämligen en inbyggd funktion för det.

För att spara en skärmdump i Firefox behöver du först lägga till en knapp för det i verktygsfältet. Välj Innehåll -> Verktygsfält -> Anpassa verktygsfältet. Dra ikonen för Skärmavbildning från listan över tillgängliga ikoner till en passande plats i verktygsfältet, förslagsvis till höger om adressfältet. Klicka på Klar.

Firefox

Nu kan du spara en skärmdump av en sida genom att helt enkelt klicka på den nya knappen. Tyvärr fungerar det inte på alla sidor.

Var försiktig med tillägg

Det finns också diverse webbläsartillägg för till exempel Chrome som kan spara skärmdumpar av hela sidor. Men tänk på att du måste ge sådana tillägg full tillgång till innehållet, och det är alltså möjligt för skurkar att ta fram falska tillägg som möjligen sparar skärmdumpar, men som därutöver spionerar på dig. Håll dig alltså till välkända tillägg med många betyg och recensioner, och undvik okända tillägg om de inte är öppen källkod och du själv kontrollerar koden.

Capto

Fristående program

Den sista lösningen är att testa ett tredjepartsprogram. Om en viss sida strular med övriga ovanstående metoder kan detta fungera bättre, men du får också ytterligare funktioner för att välja område på sidan, märka upp och kommentera skärmdumpen, och diverse annat. Två Macprogram med särskilda webbspararfunktioner är Capto och Cleanshot X.

Så väljer du var skärmdumparna ska hamna

Skärmdumpar hamnar i vanliga fall på skrivbordet (om du inte håller nere ctrl för att istället lägga dem i Urklipp). Men du kan välja en annan plats att spara dem till, till exempel en egen mapp i mappen Bilder, eller en mapp i din Dropbox.

Välj plats

Du kan göra det på två sätt. 1) Öppna du programmet Skärmavbildning, klicka på Alternativ och välj en ny plats under Spara till (välj Annan plats för att välja valfri mapp på hårddisken). 2) Använd terminalkommandot: defaults write com.apple.screencapture location /sökväg/till/mappen && killall SystemUIServer

På det här sättet kan du få skärmdumpar att exempelvis hamna i en mapp som med en Folder Action (applescript eller Automator-arbetsflöde) som automatiskt gör något med bilderna.

Bli av med förhandsvisningarna

Har du tröttnat på att Mac OS visar en förhandsvisning nere till höger på skärmen varje gång du tar en skärmdump? De ligger där i flera sekunder, över allt annat, och hindrar dig att klicka på saker under. Dessutom hamnar inte själva bildfilen på Skrivbordet omedelbart utan först när förhandsvisningen försvinner.

Bli av med förhandsvisningar

För att bli av med förhandsvisningarna öppnar du programmet Skärmavbildning, klickar på Alterantiv och väljer Visa miniatyr överst så avaktiveras funktionen.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning