Att skärmdumpa på en Mac kan vara ganska knepigt. Å andra sidan är möjligheterna många, men samtidigt är det svårt att hålla reda på alla kortkommandon. Vi visar hur du gör, och även hur du skärmdumpar på en IOS-enhet.

Skärmdumpar Mac

Nytt verktyg i Catalina

Apple rumsterade om lite i hur skärmdumpar och skärminspelning fungerar på Macen i Mac OS 10.15 Catalina. Skärminspelningar brukade tidigare skötas av Quicktime Player, men har nu hamnat i programmet Skärmavbild där du även kommer åt olika varianter av skärmdumpar.
Catalina Skärmavbild

När du öppnar Skärmavbild dyker en liten meny upp längst ner på skärmen (på huvudskärmen om du har flera skärmar). Där kan du välja vilken område du vill spara som bild eller spela in som video, och du hittar ännu fler inställningar under Alternativ. Där kan du till exempel ställa in var en inspelning ska sparas, om skärmdumpen ska tas med en fördröjning, och om muspekaren ska visas.

Du kan öppna Skärmavbild med det för Catalina nya kortkommandot:
 • Shift-cmd-5

Skärmdump av hela skärmytan

Skärmdump av hela skärmen
Skärmdump av hela skärmen.
Om du inte vill ta en skärmdump på en specifik del av Macen, utan hela skärmen trycker du ner kommando-tangenten (⌘, cmd) samtidigt som du trycker på Shift och 3. Då kommer en kopia av hela din skärm att sparas på Skrivbordet.

Tangentkombination:
 • Shift-cmd-3
Skärmdump av ett utvalt område
Skärmdump av ett utvalt område.

Skärmdump av en viss del av skärmytan

Det går även lika bra att markera en del för hand, exempelvis om du vill skärmdumpa från Safari men inte röja vilka flikar du har igång. För att uppnå detta trycker du kommando, Shift och 4.

Muspekaren kommer att ändras till ett plustecken och du klickar sedan och drar musen över den delen som ska skärmdumpas. Släpp därefter musknappen och en bild kommer att sparas på skrivbordet.

Tangentkombination:

 • Shift-cmd-4, rita och släpp
 

Skärmdumpa ett programfönster

Ibland kan det vara smidigt att kunna ta en skärmdump från ett specifikt programfönster, exempelvis om du gör en guide likt denna. För att kunna göra detta trycker du Shift, kommando och 4. Då kommer muspekaren att förvandlas till ett plustecken.
Skärmdump av fönster med skugga
Skärmdump av fönster med skugga.

Tryck sedan mellanslag så byta plustecknet ut mot en kameraikon. Flytta runt den ikonen på skärmen så ser du hur de olika fönster du håller den över markeras. Klicka med musen så sparas en skärmdump av bara det fönstret.
Skärmdump av fönster utan skugga
Skärmdump av fönster utan skugga.

Om du håller nere Alt-tangenten när du klickar sparas bilden på fönstret utan skugga, vilket kan vara praktiskt om du ska använda den i ett dokument och inte vill ha den ganska stora ”ram” det innebär att ha skuggan kvar. Om du däremot vill använda skärmdumpen ovanpå ett foto eller liknande kan det vara bra att bevara skuggan.

Tangentkombination:
 • Med skugga: Shift-cmd-4, tryck mellanslag, klicka på ett fönster
 • Utan skugga: Shift-cmd-4, tryck mellanslag, håll nere Alt och klicka på ett fönster
 

Skärmdumpa som i Windows

Jodå, du kan ta en skärmdump utan att den sparas som en bild, och istället i urklipp precis som på en Windows-maskin. Tricket fungerar likadant som samtliga tre ovan fast med undantaget att du även lägger till Kontrolltangenten (Ctrl) i de olika kombinationerna.

När du gör detta kommer skärmdumpen bli ett urklipp som du sedan kan klistra in i valfritt program – exempelvis Photoshop.

Tangentkombinationer:
 • Hela skärmen: Shift-ctrl-cmd-3
 • Viss del av skärmen: Shift-cmd-4, rita upp området, håll nere ctrl och släpp
 • Utvalt programfönster: Shift-cmd-4, tryck mellanslag, håll nere Ctrl och klicka på fönstret
 • Utvalt programfönster utan skugga: Shift-cmd-4, tryck mellanslag, håll nere Ctrl-Alt och klicka på fönstret

Skärmdump av Touch Bar på Macbook Pro

Om du äger en Macbook Pro med Touch Bar finns det ytterligare ett sätt att plocka en skärmdump. Tryck på shift, kommando och 6 så sparas en bild på hur Touch Bar ser ut just då.
 Tangentbordskombination:

 • Shift-cmd-6
Skärmdump med fördröjning

Skärmdump med fördröjning

Mac OS har faktiskt ett fristående program för att ta skärmdumpar och spela in skärmen, kallat Skärmavbild. Kör igång det så visas en liten verktygsrad längst ner på skärmen där du kan göra en del inställningar. Under Alternativ kan du bland annat välja var bilden ska sparas och även sätta en timer så att bilden tas efter 5 eller 10 sekunder.

Skärmdumpar av hela webbsidor på Mac

Ibland kan det vara praktiskt – eller rent av ett behov – att spara en hel webbsida precis som den ser ut på nätet. Du kan inte använda Spara som för att göra det, eftersom det antingen sparar enbart html-koden eller ett så kallat webbarkiv som sällan innehåller allt du faktiskt ser på sidan. På Mac kan du nästan alltid spara som bild genom att välja Arkiv -> Skriv ut och sedan spara som pdf, men på webben fungerar det sällan som tänkt. Många webbplatser har nämligen en separat layout för utskrift som används även när du sparar som pdf.

Men som tur är finns det många andra sätt att ändå spara hela sidan som bild.

Inbyggt i Safaris utvecklarverktyg

Mac OS har numera en inbyggd metod att spara skärmdumpar av kompletta webbplatser. För att komma åt det måste du först aktivera Safaris utvecklarmeny. Öppna programmets inställningar och välj fliken Avancerat. Kryssa i Visa utvecklarmeny i menyraden.

Safari

Själva utvecklarmenyn behöver du inte gräva runt i för att komma åt skärmdumpsverktyget. Så här gör du för att spara en sida som bild:

 1. Ctrl/höger-klicka någonstans på sidan.
 2. Välj Granska element från kontextmenyn som öppnar.
 3. Det här öppnar webbinspektorn, ett kraftfullt verktyg för webbutvecklare, med fliken Element öppen.
 4. Här kan du se hela sidans html-kod. Håll pekaren över olika delar av koden så kan du se hur motsvarande delar av sidan blåmarkeras.
 5. Ctrl/höger-klicka på antingen raden som börjar med ”<html” eller den som börjar med ”<body” – se till att den blåmarkerar hela sidan.
 6. Välj Ta skärmavbild. Du får strax välja vad filen ska heta och var den ska sparas.

Oftast fungerar html- och body-taggarna lika bra, men på en del webbplatser ger den ena bättre resultat så du kan behöva prova dig fram.

Inbyggt i Firefox

Om du inte nödvändigtvis vill hålla dig till Mac OS medföljande program är Mozilla Firefox ett bra val för att ta helsidesdumpar. Programmet har nämligen en inbyggd funktion för skärmavbildningar som kan spara delar av eller hela den öppna sidan.

Firefox

Allt du behöver göra för att spara en skärmdump är att klicka på mer-knappen (tre punkter) till höger i adressfältet och välja Ta en skärmbild. Det öppnar ett gränssnitt där du kan välja vilket område som ska sparas. Klicka på Spara hela sidan i rutan överst till höger. Du får sedan välja om bilden ska sparas på skiva eller kopierar till urklipp (för vidarebehandling i ett bildbehandlingsprogram eller klistra in direkt i till exempel ett chattprogram).

Var försiktig med tillägg

Det finns också diverse webbläsartillägg för till exempel Chrome som kan spara skärmdumpar av hela sidor. Men tänk på att du måste ge sådana tillägg full tillgång till innehållet, och det är alltså möjligt för skurkar att ta fram falska tillägg som möjligen sparar skärmdumpar men som därutöver spionerar på dig. Håll dig alltså till välkända tillägg med många betyg och recensioner, och undvik okända tillägg om de inte är öppen källkod och du själv kontrollerar koden.

Capto

Fristående program

Den sista lösningen är att testa ett tredjepartsprogram. Om en viss sida strular med övriga ovanstående metoder kan detta fungera bättre, men du får också ytterligare funktioner för att välja område på sidan, märka upp och kommentera skärmdumpen, och diverse annat. Två Macprogram med särskilda webbspararfunktioner är Capto och Cleanshot X.

Så väljer du var skärmdumparna ska hamna

Skärmdumpar hamnar i vanliga fall på skrivbordet (om du inte håller nere ctrl för att istället lägga dem i Urklipp). Men du kan välja en annan plats att spara dem till, till exempel en egen mapp i mappen Bilder, eller en mapp i din Dropbox.

Välj plats

Du kan göra det på två sätt. 1) Öppna du programmet Skärmavbildning, klicka på Alternativ och välj en ny plats under Spara till (välj Annan plats för att välja valfri mapp på hårddisken). 2) Använd terminalkommandot: defaults write com.apple.screencapture location /sökväg/till/mappen && killall SystemUIServer

På det här sättet kan du få skärmdumpar att exempelvis hamna i en mapp som med en Folder Action (applescript eller Automator-arbetsflöde) som automatiskt gör något med bilderna.

Bli av med förhandsvisningarna

Har du tröttnat på att Mac OS visar en förhandsvisning nere till höger på skärmen varje gång du tar en skärmdump? De ligger där i flera sekunder, över allt annat, och hindrar dig att klicka på saker under. Dessutom hamnar inte själva bildfilen på Skrivbordet omedelbart utan först när förhandsvisningen försvinner.

Bli av med förhandsvisningar

För att bli av med förhandsvisningarna öppnar du programmet Skärmavbildning, klickar på Alterantiv och väljer Visa miniatyr överst så avaktiveras funktionen.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning