Vi har tidigare inte direkt blivit överösta med Homekit-prylar. Enligt rykten har hårda, snåriga Apple-regler och en rigorös kvalitetskontroll gjort att företag dragit sig för att lansera prylar kompatibla med Homekit. Regler som dock ska ha lättats på under senare tid.

Och på senare tid har det verkligen börjat röra på sig! Detta märks inte minst då svenska möbelgiganten Ikea nyligen gjorde sin Trådfri-belysning kompatibel med Homekit. För dig som är nyfiken på Apples lösning för att kontrollera hemmets uppkopplade prylar från en enda app, finns det några produkter där ute att hålla lite koll på – allt ifrån vattenlarm via uppkopplade lampor till en "coach" som håller koll på hälsobovarna i hemmet.

Missa inte: Tim Cook avslöjar detaljer om sitt futuristiska Homekit-hem

Homekit
Det här är den officiella symbolen för att en produkt är testad för och stödjer Apples ramverk för det smarta hemmet.

På Apples egen sida för Homekit-produkter hittar du en lista över alla Homekit-prylar utifrån vilken funktion de har. På den nya undersidan, som hittas här, kan du se alla produkter som har begåvats med Homekit-kompatibilitet efter kategorier såsom lampor, termostater, fönster, garagedörrar, säkerhet och så vidare.

Det ger en bra överblick över hur du kan utrusta ett Homekit-hem – och kanske även en föraning om vilka produkter som är på väg till Sverige, för i nuläget gäller denna lista bara på den amerikanska marknaden. Kikar du vidare i vår egen lista här så hittar du produkter som garanterat säljs på den svenska marknaden.

Missa inte! Allt om Homekit: Så kommer du igång med ditt smarta Apple-hem

Ikea Trådfri
Foto: Ikea

Ikea Trådfri – Äntligen Ikea-ljus med Homekit

Det tog ett tag, med många förvirringar på vägen, innan Ikea i november 2017 meddelade att deras smarta belysningssystem Trådfri blir Homekit-kompatibelt genom en mjukvaruuppdatering. Ingen ny hårdvara behöver inhandlas, vilket så klart är ett plus i kanten. Nu kan alla med ett smart Apple-hem integrera också Ikeas smarta belysning i sitt hem.

Guide! Så kommer du igång med Ikea Trådfri och Homekit

Pris: 749 kronor för ett start-kit med gateway, två lampor och fjärrkontroll.
Mer information: Ikea.

Danalock
Foto: Danalock

Danalock V3 Scandi Homekit – uppkopplat lås

Slipp gömma nycklar under mattan eller jaga ikapp nycklar du lånat ut till gäster och hantverkare. Danalock är ett av de första Homekit-kompatibla låsen att säljas i Sverige (äntligen!) och det ska vara väl anpassat för de nordiska länderna.

Besökare kan släppas in permanent eller tidsbegränsat genom appen (endast för IOS) och med Homekit kan låset till din ytterdörr styras från hela världen. Låset kan även öppnas automatiskt när du närmar dig dörren och har mobilen i fickan, och installationen ska vara busenkel – fäst en basplatta på dörren och klicka fast kåpan över låset så är det klart.

Pris: 1 614 kronor hos Proshop.
Mer info: Danalock.

Fibaro The Button
Foto: Apple / Fibaro

Fibaro The Button – dramatisk fjärrkontroll för ditt smarta hem

Fibaros något dramatiska knapp (finns även i rött!) är som hämtad från en filmpresidents skrivbord, men här avfyras inga bomber utan du styr helt enkelt ditt uppkopplade Homekit-hem. Knappen kan tilldelas upp till tre olika funktioner och kan styra allt från belysning till termostater till lås. Din fantasi (och till viss del tekniken så klart) sätter gränserna.

Ingen brygga behövs heller, all kommunikation sker över bluetooth till IOS-prylen.

Pris: 449 kronor hos Proshop.
Mer info: Fibaro.

Fibaro CO Snesor

Fibaro CO Sensor – håll koll på luftkvaliteten

Orolig för dålig luft hemma? Här är ytterligare en sensor från Fibaro. Den här modellen håller koll på minsta lilla ökning av koldioxid i hemmet och kan varna när luften blir alltför dålig. Sensorn är självklart kompatibel med Homekit, men kan även fortsätta mäta om den tappar uppkopplingen.

Pris: 795 kronor hos Proshop.
Mer info: Fibaro.

Fibaro Wall Plug
Foto: Apple / Fibaro

Fibaro Wall Plug 2 – smidigare än konkurrenterna

Wall Plug är, precis som både namn och bild avslöjar, ett uppkopplat Homekit-kompatibelt eluttag. Wall Plug kommunicerar med både bluetooth och wifi och kan förutom att bryta strömmen via Hemappen även mäta strömförbrukning.

På enheten finns också led-lampor som avslöjar hur mycket ström den tillkopplade prylen använder – ju mer åt det röda hållet, desto mer ström slukar den. Att uttaget är mindre rent fysiskt än konkurrenterna är en annan stor fördel – endast 43 millimeter i diameter.

Pris: 649 kronor hos Webhallen.
Mer info: Fibaro.

Netatmo Smart Radiator startkit

Netatmo Smart Radiator Startpaket – koppla upp värmen med Homekit

Smarta radiatorer har funnits ett tag, och på senare tid har det även börjat dyka upp modeller med Homekit-kompatibilitet. Som exempelvis den här modellen från Netatmo, som kan skapa schemalagda uppvärmningar av hemmet och styras via Siri. Upp till 37 procent mindre energiförbrukning utlovas, och tack vare Homekit kan du hålla koll på värmen oavsett var i världen du befinner dig.

Pris: 1 569 kronor hos Proshop (en styrenhet + två termostater)
Mer info: Netatmo.

IKEA Trådfri Set LED1623G12 1000lm 2700K E27 12,5W (Dimbar)

Bästa pris just nu: 179 kr