Vi har tidigare inte direkt blivit överösta med Homekit-prylar. Enligt rykten har hårda, snåriga Apple-regler och en rigorös kvalitetskontroll gjort att företag dragit sig för att lansera prylar kompatibla med Homekit. Regler som dock ska ha lättats på under senare tid.

Och på senare tid har det verkligen börjat röra på sig! Detta märks inte minst då svenska möbelgiganten Ikea nyligen gjorde sin Trådfri-belysning kompatibel med Homekit. För dig som är nyfiken på Apples lösning för att kontrollera hemmets uppkopplade prylar från en enda app, finns det några produkter där ute att hålla lite koll på – allt ifrån vattenlarm via uppkopplade lampor till en "coach" som håller koll på hälsobovarna i hemmet.

Guide: Så kommer du igång med Ikea Trådfri och Homekit

Homekit
Det här är den officiella symbolen för att en produkt är testad för och stödjer Apples ramverk för det smarta hemmet.

På Apples egen sida för Homekit-produkter hittar du en lista över alla Homekit-prylar utifrån vilken funktion de har. På den nya undersidan, som hittas här, kan du se alla produkter som har begåvats med Homekit-kompatibilitet efter kategorier såsom lampor, termostater, fönster, garagedörrar, säkerhet och så vidare.

Det ger en bra överblick över hur du kan utrusta ett Homekit-hem – och kanske även en föraning om vilka produkter som är på väg till Sverige, för i nuläget gäller denna lista bara på den amerikanska marknaden. Kikar du vidare i vår egen lista här så hittar du produkter som garanterat säljs på den svenska marknaden.

Homekit: Så kommer du igång med ditt smarta Apple-hem

Ikea Trådfri
Foto: Ikea

Ikea Trådfri – Äntligen Ikea-ljus med Homekit

Det tog ett tag, med många förvirringar på vägen, innan Ikea i november 2017 meddelade att deras smarta belysningssystem Trådfri blir Homekit-kompatibelt genom en mjukvaruuppdatering. Ingen ny hårdvara behöver inhandlas, vilket så klart är ett plus i kanten. Nu kan alla med ett smart Apple-hem integrera också Ikeas smarta belysning i sitt hem.

Pris: 749 kronor för ett start-kit med gateway, två lampor och fjärrkontroll.
Mer information: Ikea.

Danalock
Foto: Danalock

Danalock V3 Scandi Homekit – uppkopplat lås

Slipp gömma nycklar under mattan eller jaga ikapp nycklar du lånat ut till gäster och hantverkare. Danalock är ett av de första Homekit-kompatibla låsen att säljas i Sverige (äntligen!) och det ska vara väl anpassat för de nordiska länderna.

Besökare kan släppas in permanent eller tidsbegränsat genom appen (endast för IOS) och med Homekit kan låset till din ytterdörr styras från hela världen. Låset kan även öppnas automatiskt när du närmar dig dörren och har mobilen i fickan, och installationen ska vara busenkel – fäst en basplatta på dörren och klicka fast kåpan över låset så är det klart.

Pris: 1 614 kronor hos Proshop.
Mer info: Danalock.

Fibaro The Button
Foto: Apple / Fibaro

Fibaro The Button – dramatisk fjärrkontroll för ditt smarta hem

Fibaros något dramatiska knapp (finns även i rött!) är som hämtad från en filmpresidents skrivbord, men här avfyras inga bomber utan du styr helt enkelt ditt uppkopplade Homekit-hem. Knappen kan tilldelas upp till tre olika funktioner och kan styra allt från belysning till termostater till lås. Din fantasi (och till viss del tekniken så klart) sätter gränserna.

Ingen brygga behövs heller, all kommunikation sker över bluetooth till IOS-prylen.

Pris: 449 kronor hos Proshop.
Mer info: Fibaro.

Fibaro CO Snesor

Fibaro CO Sensor – håll koll på luftkvaliteten

Orolig för dålig luft hemma? Här är ytterligare en sensor från Fibaro. Den här modellen håller koll på minsta lilla ökning av koldioxid i hemmet och kan varna när luften blir alltför dålig. Sensorn är självklart kompatibel med Homekit, men kan även fortsätta mäta om den tappar uppkopplingen.

Pris: 795 kronor hos Proshop.
Mer info: Fibaro.

Fibaro Wall Plug
Foto: Apple / Fibaro

Fibaro Wall Plug 2 – smidigare än konkurrenterna

Wall Plug är, precis som både namn och bild avslöjar, ett uppkopplat Homekit-kompatibelt eluttag. Wall Plug kommunicerar med både bluetooth och wifi och kan förutom att bryta strömmen via Hemappen även mäta strömförbrukning.

På enheten finns också led-lampor som avslöjar hur mycket ström den tillkopplade prylen använder – ju mer åt det röda hållet, desto mer ström slukar den. Att uttaget är mindre rent fysiskt än konkurrenterna är en annan stor fördel – endast 43 millimeter i diameter.

Pris: 649 kronor hos Webhallen.
Mer info: Fibaro.

Netatmo Smart Radiator startkit

Netatmo Smart Radiator Startpaket – koppla upp värmen med Homekit

Smarta radiatorer har funnits ett tag, och på senare tid har det även börjat dyka upp modeller med Homekit-kompatibilitet. Som exempelvis den här modellen från Netatmo, som kan skapa schemalagda uppvärmningar av hemmet och styras via Siri. Upp till 37 procent mindre energiförbrukning utlovas, och tack vare Homekit kan du hålla koll på värmen oavsett var i världen du befinner dig.

Pris: 1 569 kronor hos Proshop (en styrenhet + två termostater)
Mer info: Netatmo.

Koogeek FL1 Smart Fingerprint Lock – lås upp med fingeravtryck eller Siri

Naturligtvis kan även ett hänglås vara smart. Vill du aldrig mer behöva tappa bort nyckeln till gymskåpet eller förrådet kan det här vara lösningen för dig.

Hänglås med Homekit

Det batteridrivna, uppkopplade hänglåset kan lagra 50 olika fingeravtryck (som alla krypteras) och kan även styras med Siri, Koogeeks egna app och är naturligtvis kompatibel med Homekit.

Batteriet håller för 30 000 upplåsningar eller i ett helt år, och batterinivån kontrolleras via Hem-appen.

Mer info: Koogeek.
Rek. pris: 599 kronor.


Eve Aqua

Eve Aqua – sätt igång vattningen även när du inte är hemma

Inte bara din bostad kan kopplas upp med Homekit, utan även trädgården. Med Eve Aqua kan trädgårdsbevattningen styras smart även den. Denna uppkopplade vattenkran kommunicerar via bluetooth och kan öppnas eller stängas direkt från mobilen, eller med hjälp av Siri.

Aqua kan estimera din vattenförbrukning, och med hjälp av Homekit kan bevattningen schemaläggas. Automatisk bevattning kan få även hobbyträdgårdsmästaren att verka hur proffsig som helst.

Mer info: Eve.
Pris: 749 kronor hos Webhallen.


Eve Energy strip

Eve Energy Strip – koppla upp flera prylar samtidigt

Detta stiliga och inte minst uppkopplade grenuttag kan göra även ”dumma” prylar smarta, som vattenkokare, lampor och eldrivna element. De tre uttagen kan slås på och av individuellt med Siri, via Hem-appen, eller direkt med knappar bredvid uttagen.

På grenuttaget finns även tre usb-portar.

Mer info: Eve.
Pris: 1 090 kronor hos Apple.


Extender för Homekit

Eve Extend – förläng tillbehörens räckvidd

En del av Eves smarta hem-prylar använder bara bluetooth för kommunikation med vår mobiltelefon. Fördelen är att du slipper installera också en hubb, men nackdelen är att räckvidden blir sämre. Särskilt om tillbehören är långt bort, som Eve Aqua ute i trädgården, eller kanske ett uppkopplat eluttag längst ned i källaren.

För de problemen finns Eve Extender som tar emot Homekit-kommandon via wifi från din mobil, och sedan skickar vidare kommandot över bluetooth till upp till åtta olika Eve-tillbehör per Extender.

Mer info: Eve.
Pris: 549 kronor hos CDON.


inbyggt eluttag med homekit

Lightwave Smart Socket – bygg in eluttaget

Vill du ha ett uppkopplat eluttag, men en lite snyggare, inbyggd lösning är Lightwave Smart Socket värd din uppmärksamhet. Uttaget passar en 35 millimeter stor monteringsram, och kräver ingen ny ledningsdragning.

Väl på plats kan uttaget slås av och på via Hem-appen, via Siri, och direkt på uttaget. För att styra uttaget på avstånd med Homekit krävs även Lightwave-hubben Link Plus.

Mer info: Lightwave.
Pris: 979 kronor hos Apple.

Lifx
Foto: Lifx

Lifx smart belysning – ett alternativ till Trådfri och Hue

Vid sidan av det mer etablerade Philips Hue-systemet och numera även Ikea Trådfri, finns Lifx. De är inte alls nya på smarta lampor-bollen, Lifx började sin bana på Kickstarter redan 2012, men är aningen mer okända i Sverige. Deras produkter säljs dock även här, och en del av produkterna begåvades nyligen med Homekit-stöd.

Lifx, Lifx Plus, Lifx Gu10, Lifx Downlight samt en ny version av led-listen Lifx Z är kompatibla med Homekit.

Test! Lifx: Smidig Homekit-lampa utmanar Philips Hue och Ikea Trådfri – utan hubb

Pris: Olika för olika produkter, den billigaste glödlampan kostar 266 kronor hos CDON. Hos Netonnet och Kjell och Company finns de flesta tillgängliga att köpa.
Mer information: Lifx.


Hue

Philips Hue – smart lampklassiker

Det här är en riktigt klassiker i smarta hemmet-sammanhang. Hue har hängt med ett bra tag, och fick Homekit-kompabilitet för runt ett år sedan. Och ett par uppkopplade lampor är ett bra sätt att börja experimentera med det smarta hemmet, kanske med Philips Hue White Starter Kit som innehåller en brygga och två klotlampor med E27-sockel att montera i befintlig armatur.

Pris: Från 1 229 kronor hos Prisjakt (startpaket vitbalans och färger).

Har du redan Hue-lampor och vill göra dem Homekit-kompatibla räcker det med att uppgradera sin brygga till Philips Hue Bridge 2.

Pris: 479 kronor hos Gardenstore.
Mer info: Philips


Elgato Eve Degree
Foto: Elgato

Elgato Eve Degree – stilig termometer med koll även på fukten

Eve Degree är en kompakt, pålitlig och riktigt stilig termometer samt luftfuktighetsmätare, dessutom med lång batteritid (det lilla knappcellsbatteriet ska hålla i ett år). Den gör sig bra på väggen, och kan där visa temperaturen direkt på sina lilla display, eller visa mer utförlig historik i tillhörande app.

Vårt test av produkten kan du läsa här!

Pris: 689 kronor hos Netonnet.
Mer information: Elgato.


Logitech
Foto: Logitech

Logitech Pop Smart Button Kit – en knapp med Homekit

Den ser enkel ut, men det är nästan bara fantasin som sätter gränser för den här typen av produkt kan göra. Logitech Pop är kort och gott en uppkopplad knapp som kan trigga andra produkter och automationer i ett Homekit-hem – kanske för att släcka husets alla lampor och uppkopplade prylar när vi går hemifrån, eller för att bara dimma ned lamporna på kvällen. Sedan nyligen förärades produkten även med Homekit-kompatibilitet.

Pris: 999 kronor hos Proshop.
Mer information: Logitech.


Koogeek
Foto: Koogeek

Koogeek Smart Plug – eluttag för dig som vill spara en slant

Företaget Koogeek gör ett helt gäng smarta produkter med Homekit-kompatibilitet, bland annat ett uppkopplat eluttag som precis som Elgato Eve Energy även kan mäta elförbrukning över tid, och bryta strömmen när vi ber den, eller efter ett förutbestämt schema. Koogeeks version är lite mer rundad i designen, och går ofta att hitta betydligt billigare än Elgatos version.

Pris: 449 kronor hos Webhallen.
Mer info: Koogeek.