Ibland är olyckan framme. Du har råkat radera viktiga filer från Macen, och nu behöver du få tillbaka dem. Apple själva erbjuder inte något verktyg för att ångra detta men det finns ändå ett par trix att testa innan du ger upp. Även tredjepartsprogram som Disk Drill 3 kan hjälpa dig på vägen.

Men innan du tar till det tunga artilleriet bör du prova nedanstående tips:

Undersök papperskorgen

Om det sista du gjorde i Finder var att flytta filer till papperskorgen, kan du gå till Redigera i menyraden och välja ”Ångra flytt av”. Samma sak kan du åstadkomma genom att trycka on Kommando-tangenten och Z. Då flyttas filerna till samma plats som de fanns på innan de raderades.

bild

Du kan även öppna papperskorgen och dra ut filerna till skrivbordet. Om du däremot redan tömt papperskorgen behöver du testa nästa steg.

Kontrollera Time Machine

Time Machine kan rädda dagen ifall du har gjort en säkerhetskopia. Öppna upp appen, använd därefter Spotlight för att leta upp dem och dra ut dem på skrivbordet.

tm

Det viktiga här är att ta den senaste kopian som gjordes innan raderingen skedde. På så vis kan du säkerställa att eventuella ändringar du gjort fortfarande är kvar – exempelvis om du redigerat en film, skrivit ett viktigt dokument eller kommit en bra bit in i bokföringen.

Testa Disk Drill 3 – rekommenderat av MacWorld

Ifall inget av ovanstående tips fungerade, kan du testa att använda Disk Drill 3. Vi recenserade programmet förra året och gav det bra betyg med motiveringen att det lirar bra med IOS, är djupgående och väldigt snabbt.

Nackdelen är att programmet är ganska dyrt, men handlar det om superviktiga filer kan det vara värt en investering. Även för framtida behov. Läs testet och hur det fungerar här.

It-tekniker kan vara sista chansen

Skulle inget av ovanstående fungera, eller du inte är beredd på att utforska systemet via Disk Drill 3, kan det vara en god idé att anlita en it-tekniker. Även om filerna är raderade synligt kan de ligga kvar på hårddisken. Du kan bara inte se dem. En tekniker kan dock bli ganska dyrt.