Betyg 4 av 5

Setapp: Omdöme

Om du har Macen som arbetsredskap och din tid är dyrbar kan Setapp snabbt tjäna in sin kostnad. Det handlar inte bara om att det finns bra program du har nytta av utan även om att det relativt snäva utbudet där nästan inget program är en nitlott gör det avsevärt snabbare att leta efter och hitta program jämfört med Mac App Store eller att bara googla.

Är Macen bara en hobby eller ett nöje måste du titta noga på vad som ingår, hur mycket du lägger på nya program i dag, och göra en egen bedömning.

Positivt

  • Lätt att hitta intressanta program
  • 184 betalprogram ingår
  • Många program är de bästa i sina respektive kategorier

Negativt

  • Saknar ”flaggskepssprogram” från riktigt stora utvecklare
  • Dyrt om du inte använder relativt många av programmen
Setapp är ett program och en prenumerationstjänst från ukrainska Macpaw. Det släpptes för drygt tre år sedan och är fortfarande unikt i sin funktion. Du betalar ett fast pris varje månad och får tillgång till en växande samling program som normalt kostar en slant att köpa (och att uppgradera vid stora versionshöjningar). Det hela fungerar lite som Netflix eller Apple Arcade, fast för program istället för film, tv-serier och spel.

När vi recenserade tjänsten direkt efter lanseringen ingick 61 program och vi noterade att idén verkade lovande men att tiden skulle få avgöra hur bra tjänsten är i längden. Nu har det gått tre år och det gör det till ett utmärkt tillfälle att återbesöka Setapp och se vad det går för.

Tre gånger så många program – men högre pris

I dag ingår 184 program i Setapp-prenumerationen, nästan exakt tre gånger så många som vid starten. Programmen kommer från många utvecklare och är en blandning av hyfsat välkända titlar, nykomlingar och program vi aldrig hört talas om.

När Setapp släpptes kostade en prenumeration 10 dollar i månaden (cirka 90 kronor då, något mer nu). Priset har gått upp och ligger nu på motsvarande 179 kronor i månaden med dagens dollarkurs, eller 159 kronor om du betalar per år (efter att ha lagt på svensk moms).

Några program som ingick tidigare har också försvunnit, till exempel trevliga Imazing som ersätter Itunes för hantering av appar och annat på IOS-enheter.

Setapp

Inga megautvecklare men många godbitar

Setapp har inte lyckats locka till sig någon riktigt stor Macutvecklare. Du hittar inte program från till exempel Microsoft, Adobe, Serif, Pixelmator, Bare Bones, Rogue Amoeba eller Alsoft.

Men det finns ändå en hel del välkända program. Bjangos Istat Menus är ett program många Macanvändare ser som nödvändigt. Rapidweaver är ett välbekant webbdesignprogram. Ulysses är ett populärt skrivprogram. Better Touch Tool, Anytrans, Bartender, Netstat, Timing och Busycal är några ytterligare exempel.

Utbudet är störst i kategorierna utvecklarverktyg, produktivitet och Machack (systemtillägg, kunde vi kanske kalla det). Däremot finns det inte så gott om skaparprogram, varken för bild eller ljud, och även i några kategorier med ganska många program är det framför allt små verktygsprogram med en enda eller några få funktioner.

I flera kategorier av program har Setapp det program vi anser är det bästa. Istat Menus är till exempel det solklara valet för den som vill ha detaljerad information om Macens resurserhantering, Timing är det bästa sättet att automatiskt hålla koll på hur du tillbringar tiden vid datorn, Bartender är det enda programmet som kan sortera och gömma undan onödiga menyradsprogram på ett vettigt sätt, och fantastiska Tripmode underlättar massvis för den som ofta måste surfa via mobilens delade mobildata och inte vill använda hela datapotten på en gång.

Detaljer

Värdet väldigt individuellt

Ett år med Setapp kostar runt 1 200 kronor. Det är ca dubbelt så mycket som Microsofts Office 365, en annan prenumeration många Macanvändare betalar för, som tack vare molnlagringen på Onedrive är en av de mest prisvärda prenumerationerna i branschen.

Setapp har många fler program än Office-sviten, men frågan är om programmen du faktiskt kommer använda är värt priset.

Några användare hittar kanske bara ett par program de verkligen behöver eller vill ha, och då är det gissningsvis billigare att bara köpa dessa. En utvecklare som gör både gränssnittsdesign och programmering, fjärrjobbar och administrerar projekt kan ha nytta av tiotals program.

Var just du hamnar kan vara svårt att avgöra utan att börja använda tjänsten. Om du sällan eller aldrig köper program från mindre utvecklare i dag är sannolikheten hög att du inte heller egentligen har behov av Setapp. Om du köper program då och då och ibland funderar över om det är värt att slå till på något eller om du ska nöja dig med en sämre lösning däremot kan Setapp vara väldigt bra.

Förutom att det blir enklare att hålla koll på utgifterna med en fast kostnad varje månad kan Setapp leda till att du hittar nya, mer effektiva sätt att jobba. Det finns specialistprogram du kanske inte tänkt på att ens leta efter. Om du till exempel har skrivit vetenskapliga artiklar i Pages eller Word kan du kika på Manuscripts som kanske gör att du sparar flera timmar varje gång på smidigare formatering.

Fakta: Setapp

Funktion: Prenumerationstjänst för program till Mac
Testad: Mars 2020
Utvecklare: Macpaw
Pris: Gratis test (en vecka), därefter cirka 100 kronor per månad.
Mer info: Setapp

Betyg: 4 av 5