Det är slående hur rätt Apple hade redan från början, då när Steve Jobs stolt lanserade Iphone i januari 2007. Det var då modellen sattes för hur en modern smartphone skulle se ut; En stor skärm i glas, med ett fåtal hårdvaruknappar och fullt fokus på mjukvara och användarens innehåll. Så ser en smartphone fortfarande ut idag, tio år senare.

Hur mår egentligen Macen? Det här måste Apple fixa under 2017

Ta vilken Iphone eller modern Android som helst (med undantag för någon udda Blackberry som kämpar sig kvar). Alla telefoner ser i stort sett likadana ut.

Iphone
Foto: Apple

Steve Jobs hade i och för sig fel om appar. Jobs ville ju inte släppa in tredjepartsappar i ”sin” telefon från början, men gav med sig till Iphone 3G då App Store introducerades. Men själva grundmodellen för den moderna smartphonen sattes redan 2007. Då hävdade Jobs att Iphone var fem år före sina konkurrenter, och det stämde nog rätt bra.

Iphone är den nya Macen

1984 lanserades Macintosh. 2007 blev den mobil – och personlig på riktigt. Iphone har blivit den mest personliga av personliga datorer, den sanna och mest förverkligade pc:n. Det är den dator vi vaknar bredvid på morgonen, det är den sista dator vi säger hej då till när vi somnar.

Om ingenjörerna bakom Macintosh och Imac ser Iphone idag, tror jag de är mer än nöjda över hur personlig en dator har kunnat bli. För snart sagt varenda person, även i utvecklingsländer, är den smarta mobilen en given del av livet och vardagen.

Iphone
Foto: Apple

Iphone har utan tvekan definierat vår tids smarta telefoner, och därmed vår tids kommunikation. Idag är det tydligt att Iphone är det viktigaste Apple har. Iphone är Apples verkliga flaggskepp.

Visst, Ipad är också viktig. Ipad delar operativsystem med Iphone, och Ipad tillsammans med Iphone tycks vara Apples idé om hur framtidens dator ser ut för de allra flesta användare. Om Ipad skulle brytas ut från Apple och bli Ipad Inc, skulle det fortfarande vara ett stort företag av verklig betydelse.

Och visst, även Macen är viktig. Den knyter ihop ekosystemet och gör det mer attraktivt. En kund som köper sin första Iphone, kanske snart också köper sin första Mac. Dessutom behövs Macar för att utveckla inte minst appar till IOS.

Men Iphone går före allt. En Mac kan bli försenad, en Iphone kan inte det. Iphones framgång är Apples framgång. Det är inte helt orimligt att tro att all utveckling som görs hos Apple i nuläget, och som inte direkt involverar Iphone, ändå prioriteras efter hur det gynnar Iphone.

Det är bara spekulationer från min sida såklart, men när Iphone står för runt två tredjedelar av intäkterna är det inte en helt främmande tanke. Och det är ju bara att titta på vilka IOS-inspirerade lösningar Macen har fått den senaste tiden: IOS-programmen (Anteckningar, Kartor, Meddelanden, Påminnelser), Siri, Apple Pay, Continuity, Touch Bar… Allt är hämtat från och inspirerat av IOS.