Den Iphone-ägare som är ute efter en smartklocka har inte så många val vid sidan om Apple Watch. Visst, Android Wear går sedan en tid tillbaka att använda med IOS, men det är en begränsad upplevelse. Även Pebble kommunicerar med IOS, men det företagets framtid är ett stort frågetecken. Fitbit Blaze finns också, men det är fortfarande mindre av smartklocka och mer av aktivitetsarmband med urtavla.

Tur då att Samsung sedan några dagar tillbaka möjliggjorde också för oss IOS-användare att bära en av de bättre smartklockorna där ute, Samsung Gear S3.

Samsung Gear S3 Frontier, som vi testar här, är inte alls en dum smartklocka Vi tyckte om den när vi testade den tillsammans med Android, och den har både gps och riktigt bra batteritid. Mindre bra om vi använder gps:en flitigt såklart, men fortfarande imponerande bra – bättre än även Apples mest långlivade klocka, Watch Series 2.

Gear S3 har precis som tidigare Gear S2 begåvats med en smart inmatningsmetod, nämligen en ring på boetten – något vi känner igen från osmarta klockor. Och den fungerar riktigt bra, vi slipper täcka skärmen med våra fingrar för att navigera i operativsystemet Tizen. Här finns gott om logiska kopplingar mellan inmatning och system. Som vi är vana med från Apple, med andra ord. Flyttar vi ringen åt vänster kommer vi till missade notiser, åt höger hittar vi widgets. På högra sidan av boetten finns även två knappar där den övre är en backa-knapp, och den nedre växlar mellan urtavla och appväljaren.

I appväljaren kan vi använda ringen för att enkelt bläddra bland installerade appar, betydligt mer lättnavigerat än Watch stökiga – faktiskt smått obegripliga – appväljare. Tur nog behöver vi sällan navigera dit med Watch, då vi har snabb tillgång till de flesta appar genom Dock. Vi kan ändå inte nog understyrka hur mycket smartare denna appväljare är.

Gear S3

Om ringen som inmatningsmetod är bättre än Apple Watch digitala krona låter vi däremot vara osagt. Vi tycker att det är lättare att exempelvis skrolla i listor och justera volym med kronan i Watch OS, medan det är lättare att växla mellan appar och kolla missade notiser med ringen i Tizen.

Samsung Gear S3 Frontier Pris vid test: 3990 kr.

Bästa pris just nu: 1897 kr