Porträttläget har snabbt blivit den mest utstickande funktionen på Iphone 7 Plus. Och när proffsfotografer får leka med telefonen är det inte svårt att förstå varför.

Men hur optimerar du kameran för att ta de allra bästa bilderna? Apple har publicerat en guide där proffsfotografer kommer med skarpa tips. Många av dem är dessutom riktigt enkla och lätta att mästra.

1. Gå nära inpå

”Gå nära ditt subjekt för att ta fram detaljerna”, menar JerSean Golatt. Porträttläget är ”viktigt för historieberättande som helhet och adderar värde för dem med låga budgetar”.

2. Förenkla scenen

Kändisfotografen Jeremy Cowart rekommenderar att du ”klipper bort distraktioner från subjektet” genom att minimera bakgrunderna.

3. Ljus är allt

Apple ger dig möjlighet att justera exponeringen genom att dra i remsan nära fokuspunkten. Jeremy Cowart tipsar om att ”dra ner exponeringen en aning gör att bilder ser mer cinematiska ut”. Han rekommenderar även att du placerar ditt subjekt i skuggan med solen bakom för att skapa en bra bakgrundsljus.

4. Djurporträtt

Iphone 7 Plus kan få dina djurporträtt att se hur som om de togs med en systemkamera. Världsvane Pei Ketron råder fotografer att ”ge din valp lite utrymme. Porträttläget använder telefotolinsen, så ett avstånd på ungefär 2,5 meter är att rekommendera. Ha godis redo. Du får det bästa resultatet när det du ska fotografera inte rör på sig inte rör på sig”.

5. Hitta det perfekta ljuset

”Genom att ha mjukt, diffust ljus hjälper fotot att smickra dina subjekt”, säger bröllopsfotografen Beni Haisch. ”Hitta ett utrymme med så lite distraktion som möjligt, då porträttläget skapar en bild som verkligen sticker ut.”