I samband med att Apple plockade bort hörlursuttaget från Iphone 7 fick vi en förhandsvisning av Airpods, ett par trådlösa hörlurar som skulle få oss att glömma den gamla kontakten fortare än kvickt. Efter en lång väntan har de första exemplaren nu levererats till förväntansfulla kunder runt om i världen. Frågan är då hur bra Airpods egentligen är?

Det första vi kan konstatera är att hörlurarna saknar knappar, vilket gör att vi måste använda oss av Siri till alltifrån att justera volymen till att byta låt. Det här är långtifrån optimalt, något som vi kommer att förklara närmare längre fram i den här artikeln.

Guide: Äntligen här! Så maxar du Apples nya trådlösa lurar

Riktigt bra passform

Många ställer sig frågan om det inte är lätt att tappa bort de trådlösa hörlurarna, något som har gjort att det redan finns ett antal tredjepartstillbehör som ska minska risken för att så sker.

När vi testar visar det sig att de sitter fast riktigt bra och det spelar ingen roll om vi springer, hoppar, dansar, cyklar eller hänger upp och ner. De sitter fast riktigt ordentligt, vilket beror på att man har ändrat på designen jämfört med de vanliga hörlurarna som kallas för Earpods.

Earpods vs Airpods

En annan fråga är om det inte gör ont i öronen efter ett tag, men efter att ha använt Airpods under en hel dag har vi inte märkt av att det skaver eller gör ont. De känns riktigt bekväma, men det kan naturligtvis variera beroende på hur öronen är utformade.

Rikt och fylligt ljud

Ljudet i de medföljande hörlurarna låter tillräckligt bra för de flesta av oss, men vill du ha ännu bättre ljud är Airpods onekligen ett bra val. Precis som i våra gamla kära Bose-hörlurar är ljudet rikt och fylligt. Dessutom är volymen hög, och vi kan utan problem höja tills vi inte längre hör ett enda knyst från omgivningen.

Airpods

För att använda sig av röstsamtal och Siri behövs naturligtvis en inbyggd mikrofon och denna är placerad i den vita ”stjälken”. Även här är ljudet bra, även om det finns en viss tendens till en eko-effekt. För dagligt bruk är det emellertid fullt godkänt.

Allt sköts med hjälp av Siri

Det är enkelt att höja och sänka ljudet med hörlurarna som följer med Iphone 7, men med Airpods behöver du använda dig av den röststyrda assistenten Siri vilket ärligt talat är aningen omständligt. Först måste du starta Siri genom att ”dubbelklicka” på den ena hörluren, varpå musiken pausas. Nu säger du till om volymen ska höjas eller sänkas och efter en stund startas musiken igen. För att slippa allt dröjsmål väljer vi i stället att dra fram mobilen och ändra ljudet manuellt. Då får vi dessutom den volym som vi önskar.

Airpods har fullt stöd för Apple Music, men använder du dig av någon annan musiktjänst får du finna dig i att bara vissa funktioner fungerar. Till exempel kan vi justera volymen och byta spår i Spotify, men vi kan inte använda Siri för att spela upp samma låt igen. Inte heller kan vi be assistenten att spela upp en viss artist, en viss låt eller ett visst album, för det krävs det nämligen att vi använder oss av Apple Music.

Siri

Överlag är Siri alldeles för långsamt och bristfälligt för att utgöra ett fullgott alternativ till de traditionella knapparna. Tack och lov för att det fortfarande går att sköta det mesta från mobilen.

En fiffig funktion är att det räcker med att du tar ut den ena hörluren ur örat för att ljudet ska pausas. När du sedan stoppar in den i örat igen startas uppspelningen automatiskt. Tyvärr strular det emellanåt, så ibland måste vi starta uppspelningen manuellt.