Sophos Home – billigt för många användare

Sophos antiviruspaket för Mac finns först och främst i en ovanligt kompetent gratisversion med antivirus, föräldrakontroller och skydd på nätet för upp till tre enheter. Här testar vi dock Premium-versionen. Det ger även skydd mot ransomware, ett integritetskydd som märker om webbkamera eller mikrofon används av något program, snabbare support och stöd för upp till hela tio enheter.

Test Antivirus för Mac

Vi saknar saker som vpn eller särskilt Time Machine-skydd som Bitdefender har, men totalt sett får vi ändå en hel del för pengarna. För en stor familj, hela tjocka släkten eller kompisgänget, är det här det klart billigaste alternativet. Om vi maxar erbjudandet och låter tio personer dela på Sophos får alla användare ett fullgott virusskydd för drygt 50 kronor per år. Licensen är oberoende av plattform, så vi kan skydda både pc- och Mac-enheter med samma licens.

Gränssnittet är lite otraditionellt. Allt vi får är ett litet menyradsprogram. Där får vi information om att vi är skyddade från hot, vi kan starta både en snabbsökning och en total genomsökning. För fler inställningar och för att justera vårt skydd, föräldrakontroller eller annat kastas vi ut till en webbläsare. Fördelen med detta upplägg är att vi kan starta en skanning på distans, så länge vi har tillgång till kontot och en webbläsare.

Test Antivirus för Mac

Bara AV Test har testat Sophos, men där blir resultatet bra. Sophos upptäckter alla hot och falskflaggar aldrig. Högsta betyg utdelas för låg systempåverkan, och där kan vi instämma även om en snabb systemsökning tog längre tid än konkurrenterna, nästan 40 minuter. Det bör dock noteras här att AV Test testade Sophos i december 2017, medan konkurrenterna har testats under 2018 eller 2019.

MacWorld rekommenderarSophos blir inte bäst i detta test och vi får fler funktioner hos konkurrenterna. Men vill du ge hela familjen och halva släkten ett bra antivirusprogram är det här ett billigt och bra sätt att göra det på.

Fakta: Sophos Home Premium för Mac

Testad: Februari 2019.
Svenskt gränssnitt: Nej.
Övrigt: Föräldrakontroll, molnbaserat skydd, varnar för webbkamera och mikrofon.
Systemkrav: Mac OS 10.11 El Capitan eller senare.
Mer info/kontakt: Sophos.
Pris: Från cirka 378,45 kronor (ett år, tio datorer). 
 

Ladda ner Sophos Home Premium här

plus

Lågt pris – billigaste valet för många användare.
Fullgott skydd.

minus

Inte lika funktionsrikt som konkurrenterna.
Lite trist gränssnitt.

Betyg: 4 av 5