Norton Security Premium – klassiker som är prisvärd vid flera användare

Antivirusklassikern Norton finns i här i tre versioner som alla ligger relativt nära varandra i pris: Norton Security Starter, Security Deluxe och Security Premium. Vi testar Security Premium, som kommer med extra allt. Här finns en brandvägg som skyddar våra filer samt automatiska uppdateringar av virusskyddet. 25 GB molnlagring, och fler säkerhetsfunktioner för familjen är extrafunktioner som kommer med just Security Premium.

Norton är så säker på sin sak att de även lämnar en antivirus-garanti – om Norton inte lyckas hjälpa dig ta bort ett hot från din dator får du pengarna tillbaka.

Test Antivirus för Mac

Norton verkar dock känna av konkurrensen från mindre utmanare, för priserna är i skrivande stund nedsatta med ett par hundralappar – och upplevs därmed som rätt prisvärda. Särskilt om vi delar licensen i en familj, eller vill installera även IOS- eller Android-apparna. I Security Premium ingår hela tio licenser (fem i Security Deluxe, en i Secuirty Starter) och priset är 669 kronor för ett år. Ordinarie pris uppges vara 999 kronor, men Norton har ofta rea på sina produkter. En vpn-tjänst ingår i ett år.

Norton har som alla program i detta test utom Sophos en fullvärdig Mac-klient varifrån vi startar genomsökningar, schemalägger och finjusterar inställningarna.

Test Antivirus för Mac

Norton har en brandvägg som går att justera betydligt mer än konkurrenterna, bra för den som verkligen vill kunna anpassa sitt virusskydd ned i minsta detalj. Det finns webbläsar-pluginer för Safari, Chrome och Firefox, och vi kan spåra både vår nätverks- och säkerhetshistorik. Här hittar vi också lite extrafunktioner, som Norton Clean som kan frigöra utrymme på disken genom att hitta och radera dubbletter och liknande filer.

Bara AV Test har testat Norton på Mac, men där får det ett gott betyg på alla punkter. Programmet falsklarmar inte, skyddar bra, hittar all testad malware, och allt detta med en relativt låg systempåverkan – inte bäst i test, men programmet placerar sig runt mittenskiktet. En snabbsökning av datorns mest utsatta platser var klar på under en minut. En mindre irritation är att Norton vill starta om vår dator oftare än konkurrenterna. Dels när vi installerar programmet, men ibland också när det utfört uppdateringar.

MacWorld rekommenderarNorton saknar vissa funktioner, och Bitdefender är ensamma om ett Time Machine-skydd. Men Norton gör det viktigaste väldigt bra och har en bra brandägg som kan anpassas efter eget tycke. Särskilt för många användare är det också rätt prisvärt.

Fakta: Norton Security Premium

Testad: Februari 2019.
Svenskt gränssnitt: Ja.
Övrigt: Molnlagring, vpn, föräldrakontroller, antivirusgaranti.
Systemkrav: Den aktuella versionen och de två föregående versionerna av Mac OS (i skrivande stund från Mac OS 10.12 Sierra och senare).
Mer info/kontakt: Symantec.
Pris: 669 kronor (tio datorer, ett år).

Ladda ner Norton Security Premium här!

plus

Bra virusskydd.
Många detaljkontroller.
Särskilt prisvärt för många användare.
25 GB molnlagring.

minus

Färre Mac-specifika funktioner.
Vill ofta starta om.

Betyg: 4 av 5