Kaspersky Total Security – komplett men dyrt

Som namnet avslöjar säljer Kaspersky mer än bara ett antivirus-program och malware-skydd. Utöver ett bra virusskydd (mer om det snart) ingår också en lösenordshanterare, en vpn-tjänst, skydd mot kortbedrägerier, skydd för mobila enheter samt en föräldrakontroll som både övervakar skärmtid och aktivitet på nätet. Dessutom kan vi blockera både vår webbkamera och webbplatsspårning.

Det finns också en billigare version med bara antivirusdelen och betalskyddet online, utan de extra funktionerna för att skydda lösenord och övriga enheter.

Test Antivirus för Mac

Vi kan genomsöka enskilda filer, göra en snabb systemskanning eller en fullstor skanning. Det är enkelt att se att programmets databas är uppdaterad för bästa möjliga skydd.

Gränssnittet är rätt avskalat men inte alltid så lättnavigerat. Det krävs för många klick på tillbaka-knappen för att komma till vad som är programmets startsida. Ibland öppnar programmet nya funktioner i separata fönster, ibland inte.

Test Antivirus för Mac

Det är också lite för krångligt att starta en systemskanning, men vi får åtminstone en grundläggande statusrapport direkt på startsidan. Det går att lära sig, och det är inte så illa att vi inte kan leva med det. Programmet gör det viktigaste bitarna – att skydda oss – väldigt bra.

Hos både AV Test och AV Comparatives upptäcker Kaspersky 100 procent av all testad malware – och ger ett utmärkt skydd överlag, utan att ge några falskalarm.

Kaspersky får en gnutta lägre betyg vad gäller påverkan på systemprestanda, men det är ärligt talat inget vi märker av i våra tester. Kaspersky kan tugga på i bakgrunden utan att vi alls märker av det, och det är ett bra betyg. Då lär vi använda programmet mer. Minnesmängden varierar naturligtvis, men programmet tar sällan mer än motsvarande ett Pages-fönster i anspråk. Inte heller processorpåverkan sticker ut på något sätt.

Så här långt är det mycket lätt att fatta tycka för Kasperskys säkerhetspaket. Det är när vi tittar på prislappen som vi får tänka till en extra runda, för prisnivån är rätt hög. Endast antivirus kostar 335 kronor per år för en enda licens. Det totala säkerhetspaket för Mac vi testar här är tillfälligt nedsatt till 636 kronor för tre datorer och ett års användning.

Det är något dyrare än flera konkurrenter, men det ger ett mer eller mindre komplett skydd utan att ta våra systemresurser i beslag. Allt detta känns som ett komplett paket för en aningen hög men inte orimlig prislapp.

MacWorld Bäst i testDet gör också att vi utser Kaspersky till bäst i test. Låga krav på vår dator och ett gott skydd gör Kaspersky värd prislappen. Men kolla också på Norton som är billigt för många användare eller Bitdefender som ger bra skydd och Time Machine-skydd till en lägre prislapp, men som inte är riktigt lika resurssnålt.

Fakta: Kaspersky Total Security

Testad: Februari 2019.
Svenskt gränssnitt: Ja.
Övrigt: Webbkamerablockering, filskydd, vpn, föräldrakontroll, betalskydd.
Systemkrav: Mac OS 10.11 El Capitan eller senare.
Mer info/kontakt: Kaspersky.
Pris: 503 kronor (tre datorer, ett år).

Ladda ner Kaspersky här

plus

Mycket bra skydd.
Inga falsklarm.
Många funktioner.
Resurssnålt.

minus

Högt pris.
Blir dyrt vid många användare.
Gränssnittet kan förbättras.

Betyg: 5 av 5