Sophos Home – billigt för många användare

Sophos antiviruspaket för Mac finns först och främst i en ovanligt kompetent gratisversion med antivirus, föräldrakontroller och skydd på nätet för upp till tre enheter. Här testar vi dock Premium-versionen. Det ger även skydd mot ransomware, ett integritetskydd som märker om webbkamera eller mikrofon används av något program, snabbare support och stöd för upp till hela tio enheter.

Sophos

Vi saknar saker som vpn eller särskilt Time Machine-skydd som Bitdefender har, men totalt sett får vi ändå en hel del för pengarna. För en stor familj, hela tjocka släkten eller kompisgänget, är det här det klart billigaste alternativet. Om vi maxar erbjudandet och låter tio personer dela på Sophos får alla användare ett fullgott virusskydd för drygt 50 kronor per år. Licensen är oberoende av plattform, så vi kan skydda både pc- och Mac-enheter med samma licens.

Gränssnittet är lite otraditionellt. Allt vi får är ett litet menyradsprogram. Där får vi information om att vi är skyddade från hot, vi kan starta både en snabbsökning och en total genomsökning. För fler inställningar och för att justera vårt skydd, föräldrakontroller eller annat kastas vi ut till en webbläsare. Fördelen med detta upplägg är att vi kan starta en skanning på distans, så länge vi har tillgång till kontot och en webbläsare.

Sophos
Inställningarna för Sophos ligger märkligt nog inte i programmet utan på webben.

Varken AV Test eller AV Comparatives har testat Macversionen av Sophos, men på Window-sidan får det full pott hos båda. Sophos upptäckter alla hot och falskflaggar aldrig. Högsta betyg utdelas för låg systempåverkan, och där kan vi instämma även om en snabb systemsökning tog längre tid än konkurrenterna, nästan 40 minuter.

MacWorld rekommenderarSophos blir inte bäst i detta test och vi får fler funktioner hos konkurrenterna. Men vill du ge hela familjen och halva släkten ett bra antivirusprogram är det här ett billigt och bra sätt att göra det på.

Fakta: Sophos Home Premium för Mac

Testad: Februari 2019.
Svenskt gränssnitt: Nej.
Övrigt: Föräldrakontroll, molnbaserat skydd, varnar för webbkamera och mikrofon.
Systemkrav: Mac OS 10.11 El Capitan eller senare.
Mer info/kontakt: Sophos.
Pris: 530 kronor första året, därefter 710 kronor (tio datorer, ett år). 
 

Ladda ner Sophos Home Premium här

plus

Relativt lågt pris.
Fullgott skydd.

minus

Inte lika funktionsrikt som konkurrenterna.
Trist, omacigt gränssnitt.

Betyg: 4 av 5