Bitdefender Antivirus för Mac – billigt, bra men tungt

Bitdefenders Mac-antivirus vill liksom många andra antivirus-program vara en mer eller mindre komplett lösning för en bättre skyddad dator. Här ingår inte bara antivirus för att skydda mot Mac-hot, utan också blockeringar mot adware, ransomware och andra farliga program som försöker stjäla vår information. En vpn-tjänst medföljer också, men denna är begränsad i denna grundversion till enbart 200 MB om dagen, men kan utökas till en variant utan datatak för runt 300 kronor.

Bitdefenders Mac-klient är mer lättnavigerad och tydligare än Kasperskys variant. Programmet finns på svenska, men åtminstone i denna Mac-version blandas av svenska och engelska. Det känns inte helt färdigt.

Test Antivirus för Mac

Härifrån kan vi också slå igång tillägg för såväl Safari som Chrome, som med ett pedagogiskt trafikljus varnar oss för farliga platser. Ett filskydd finns för lokala filer på vår disk, liksom ett skydd mot obehöriga ändringar i våra Time Machine-kopior. Sådana Mac-anpassningar är så klart extra roligt att se.

Däremot finns inte alla funktioner som finns i Windows-varianten – som en särskild webbläsare för säkrare internetbetalningar – men priset är också aningen lägre för denna Mac-version.

Vi kan även aktivera en föräldrakontroll som övervakar platser och tid vi tillbringar på nätet, men denna måste vi aktivera från webbgränssnittet Bitdefender Central istället.

Test Antivirus för Mac

Viktigast av allt är att virusskyddet är väldigt bra. Skyddet mot malware är molnbaserat och därmed alltid uppdaterat (i teorin i alla fall), och programmet ger ett bra skydd mot virus. Bitdefender upptäcker 100 procent av malware hos testlabben AV Test och AV Comparatives, falskflaggar aldrig och får därmed ett mycket gott betyg.

I AV Tests prestandatest får programmet högsta betyg, men vi håller inte med till hundra procent. Även om vi kan använda Bitdefender utan problem på vår moderna Mac reser vi ett varningens finger för äldre Macar. Bakom kulisserna ser vi att när programmet är aktivt och gör systemsökningar (vilket ju sker regelbundet) vill det ibland ha upp mot 80 procent av datorns processorkraft. Konkurrenten Kaspersky är mycket snålare med resurserna.

En snabbsökning klarar vi på nio minuter med 85 000 genomsökta filer. En totalgenomsökning klarar vi på 45 minuter.

Tre licenser i ett år kostar 600 kronor men är i skrivande stund nedsatt till 300 kronor, vilket gör Bitdefender klart intressant. Ordinarie pris är aningen högt. För 300 kronor känns det plötsligt prisvärt, särskilt i jämförelse med Kaspersky. Vi får de flesta funktioner som Kaspersky erbjuder, med ett bättre gränssnitt men till en lägre prislapp. Även om vi väljer till VPN Premium med obegränsad trafik är prislappen lägre.

MacWorld rekommenderarVore det inte för att Bitdefender är lite för hungrigt på systemresurser hade det här varit en klar favorit i testet. Men det förtjänar alltjämt medaljen bra köp, särskilt om du hinner köpa till nedsatt pris.

Fakta: Bitdefender Antivirus för Mac

Testad: Februari 2019.
Svenskt gränssnitt: Ja, delvis.
Övrigt: Filskydd, vpn (begränsad), föräldrakontroll, betalskydd, molnbaserat skydd, Time Machine-skydd.
Systemkrav: Mac OS 10.9 Mavericks eller senare.
Mer info/kontakt: Bitdefender.
Pris: 300 kronor (tre datorer, ett år).

Ladda ner Bitdefender här

plus

Mycket bra skydd.
Förhållandevis billigt.
Flera bra extrafunktioner.
Skyddar även Time Machine-kopior.

minus

Tar relativt mycket systemresurser.
Blandning av svenska och engelska.

Betyg: 4 av 5