F-Secure Safe – irriterande notiser

Det finska säkerhetspaketet F-Secure testar vi här i det näst dyraste alternativet Safe, men som prismässigt ändå ligger i mittenskiktet i detta test: 649 kronor för tre datorer under ett år. I Safe ingår inte vpn eller lösenordshanteraren Key, som finns i toppvalet Total, men det viktigaste finns kvar i form av virusskydd, skydd mot ransomware med extra skydd för våra viktigaste filer och mappar, och ett särskilt bankskydd som skyddar våra viktigaste information vid bankärenden på nätet.

Här finns också så kallade Familjeregler, som sätter begränsningar för skärmtider och som blockerar olämpliga sajter.

Mac-klienten är stilren, lättnavigerad och översatt till svenska. Här och där finns dock vissa inställningsskärmar som inte är lika snyggt utformade som i Windows-versionen, och för vissa inställningar kastas vi till Macens Systeminställningar istället. Men överlag fungerar det bra.
 

F-Secure

Vi hittar dock inget sätt att bara göra en snabbsökning av datorn som konkurrenterna klarar. Vi kan välja att själva starta en sökning av valda delar av datorn, men en snabb genomsökning där programmet väljer vad som är rimligt att söka igenom hade varit mer användarvänligt.

Irriterande är också att F-Secure gång på gång påminner oss om att installera ett webbläsartillägg för Chrome och Safari, notiser som är svåra att bli av med.

Testlabben ger båda två F-secure ett okej men inte lysande resultat. Senast AV Comparatives testade fick F-Secure 99,8 procent, medan det hos AV Test fick 5,5/6 i fråga om att upptäcka hot.

Systemprestandan klagar båda testlabben på. Mac-anpassningen verkar dålig, för på Windows är F-Secure kvickare. På Mac noterar AV Test att filkopieringen saktas ned med hela 39 procent, program startar 14 procent långsammare och installeringar sker 29 procent långsammare.

Även i våra tester roffar F-Secure åt sig en hel del processorkraft. Fläkten börjar snart göra sig påmind på vår Macbook Air när vi kör en total genomsökning, något som aldrig händer med konkurrenterna, och eftersom det inte finns något rimligt alternativ för en snabbsökning lär vi få räkna med rusande fläktar oftare än nödvändigt.

F-Secure har heller inga unika specialfunktioner eller annat som kan rädda programmet i tuff konkurrens från alternativ som är antingen billigare, bättre eller både och.

Fakta: F-Secure Safe

Testad: Februari 2019.
Svenskt gränssnitt: Ja.
Övrigt: Föräldrakontroller, bankskydd, filskydd (ransomware).
Systemkrav: Mac OS 10.12 Sierra och senare.
Mer info/kontakt: F-Secure.
Pris: 649 kronor (tre datorer, ett år).

Ladda ner F-secure här

plus

Okej prislapp.
Bra virusskydd.

minus

Många falsklarm.
Hungrigt på systemresurser.
Irriterande notiser.

Betyg: 2 av 5