Airo: Mac-exklusiv nykomling gör stark debut

Inte från någon av jättarna, utan från företaget med namnet Airo AV med säte i Tel Aviv och San Fransisco, kommer Airo Antivirus. Det är något så unikt som ett antivirusprogram byggt helt från grunden för Mac-användare.

Bara ett år gammalt är Airo utan tvekan en nykomling i gänget. Men, ska det visa sig, det är ingen anledning att titta åt annat håll. Att Airo är byggt från början för Mac gör att vi får ett program som känns rappt, lättjobbat och väldigt naturligt på Mac.

Test Airo Antivirus

Airo kan skötas helt från menylisten. Det gör att programmet inte tar upp plats i Dock, samtidigt som det är enkelt att få en snabb överblick över vad programmet gör i bakgrunden. Airo kan dock öppnas i ett eget fönster om du hellre vill det. Överlag är gränssnittet lättanvänt och begripligt. Dock finns det inte på svenska.

Airo bjuder på att virusskydd med skanning i realtid, samt blockeringar mot phishing-försök, malware, adware, scareware och andra misstänkta filer.

En plug-in för Chrome och Safari (ej Firefox eller andra alternativ) ingår och kan hålla span efter otrevligheter direkt i webbläsaren. Några extrafunktioner som medföljande vpn-tjänst eller föräldrakontroller finns inte.

Test Airo Antivirus för Mac

Airo söker främst efter malware som riktar sig mot Mac-användare, helt logiskt med tanke på programmets Mac-exklusivitet. Men Airo drar ändå sitt strå till stacken i kampen mot skadeprogram genom att helt enkelt koppla in sig på Bitdefenders databas för malware riktat mot Windows. På så sätt blir inte en Mac en ”smittbärare”. Det ersätter inte Airos egna, Mac-fokuserade motor, utan används bara för att stoppa spridningen av malware riktat mot Windows.

Och trots Airos relativa ungdom gör det ett bra jobb. AV Comparatives har visserligen inte utvärderat programmet ännu, men i AV Tests senaste utvärdering (december 2019) får Airo högsta möjliga betyg – 100 procent av den senaste tidens malware identifierades av Airo. Programmet falsklarmade heller aldrig.

Snålt på resurser

Airo skannar i normalfallet av sig självt i bakgrunden lite då och då. Något sätt att själv schemalägga skanningar finns inte. En ”quick scan” är standardvalet, och tog under halvminuten under detta test. Enstaka filer kan genomsökas, liksom usb-minnen, andra lagringsenheter, samt en fullständig genomsökning av systemet.

En skanning av 85 000 filer tar bara 2,5 minuter. Det kan jämföras med till exempel Bitdefender, som tar 45 minuter på sig att söka igenom lika många filer.

Airo är en klar lättviktare. Processoranvändningen under den stora scanningen hoppade under korta perioder uppåt 80 procent, men stannade ofta runt tio procent. Oftast märks Airo inte av överhuvud taget. Även AV Test har gett Airo gott betyg för sin resurssnålhet.

Airo säljs både som en enstaka licens, för tre datorer, eller för fem datorer. Dessutom säljs det både månadsvis och årsvis. Airo är aningen billigare än delar av konkurrensen, vilket förväntas eftersom vissa funktioner från de dyrare konkurrenterna saknas här, såsom schemalagd skanning, Time Machine-skydd, vpn-tjänster eller webbplatsspårning.

När detta skrivs kan ett år av Airo köpas till fem datorer för strax över femhundra-lappen. Det är inte ett pris som sticker ut som extremt prisvärt, och det är dessutom ett tillfälligt nedsatt pris. De ordinarie priserna är inte extremt attraktiva i konkurrensen.

För den som inte behöver alla funktioner som testvinnaren Kaspersky bjuder på är Airo väl värt att överväga. Det är både mer lättanvänt, mer resurssnålt och (för tillfället) billigare.

Fakta: Airo Antivirus

MacWorld rekommenderarTestad: Februari 2020.
Svenskt gränssnitt: Nej.
Övrigt: Skannar även externa enheter. 
Systemkrav: Mac OS 10.11 El Capitan eller senare.
Mer info/kontakt: Airo.
Pris: 968,41 kronor (prisexempel fem datorer, ett år).

plus

Mycket bra skydd.
Inga falsklarm.
Resurssnålt.
Skräddarsydd för Mac.

minus

Inte lika funktionsrikt som vissa konkurrenter.

Betyg: 4 av 5