Virus, det finns det väl inte för Mac? Antivirus behövs väl bara om man har pc? Svaret på den första av dessa vanliga frågor är ett mycket tveksamt nja, medan det för den andra är mer komplicerat.

Mac OS har aldrig drabbats av det som tekniskt sett kallas virus, det vill säga ett skadeprogram som på egen hand kan sprida sig själv vidare genom att infektera andra datorer. Vad som däremot finns och ett antal gånger har drabbat Macanvändare är trojaner, adware, exploit kits och numera även ransomware. Med andra ord: ”Virus” eller inte, din Mac kan drabbas av skadeprogram.

Läs också: Så blir du av med Mackeeper, popuprutor och skräpprogram på Macen

Två sorters antivirusprogram

Det finns i princip två sorters antivirusprogram. Det första är ett program som kan skanna din dator, en mapp eller enskilda filer efter kända skadeprogram. Det andra är ett mer aktivt program som installerar sig djupt i systemet och håller kontinuerlig koll på allt som körs i datorn.

Det föregående tar inga systemresurser i anspråk annat än när du kör det, och kan på Mac OS räcka väldigt långt tillsammans med andra säkerhetsråd som att ha en backupstrategi, hålla system och program uppdaterade, och inte klicka på skumma länkar du inte vet var de kommer ifrån. Ett antivirusprogram kan vara en trygg försäkring, men vi kommer långt med till exempel de här enklare programmen:

Malwarebytes är i sin gratisversion ett av de mest pålitliga programmen i den här kategorin, men finns numera också som ett mer fullfjädrat antivirusprogram (som vi testar på nästa sida). Ett annat alternativ i den här kategorin är det öppna källkodsprogrammet Clamxav.

Det senare är de klassiska antivirusprogrammen vars prestandapåverkan dina Windows-användande vänner kanske beklagade sig över förr om åren. Nu är påverkan inte lika stor, men skillnaderna är stora mellan olika utvecklare.

Läs också! Superguide: Så undviker du skadlig mjukvara på Macen

Valet om huruvida du bör ha ett antivirusprogram är så klart ditt eget i slutändan. Om ett antivirusprogram får dig att känna dig tryggare bakom datorn skadar det (oftast) inte att installera ett. Det är dock inte säkert att det behövs, om vi som tidigare nämnt är försiktiga med okända program och skumma länkar.

Men alldeles oavsett om vi tänkt installera ett antivirusprogram eller inte, kan det vara bra att åtminstone ha ett program från den första kategorin på din dator. Då har vi i alla fall en möjlighet att upptäcka skadeprogram på vår dator. Inte ens en Mac är helt skyddad från internets otrevligheter.

Så testade vi

När vi testar antivirus har vi framför allt kollat på två saker, dels (såklart) hur väl det skyddar mot inkräktande skadeprogram. Och dels hur mycket systemresurser programmet vill ha för att göra sitt jobb. Det är inte så roligt om datorn plötsligt känns fem år äldre bara för att vi vill ha ett tryggare surfande.

På nästa sida har vi kollat närmare på tre av de mest populära antivirusprogrammen till Mac. De är alla i kategorin lite ”tyngre” antivirusprogram. På sidan därefter tipsar vi även om ytterligare några antivirusprogram värda att kolla närmare på – samt några du helt bör undvika. Först ut, Malwarebytes.