Uppdatering (2022-08-26): Vi har uppdaterat priser, bytt ut bilder på programmens gränssnitt och kontrollerat att alla funktioner fortfarande finns med i de testade programmen, samt gjort ändringar där information var förlegad.


Antivirus på en Mac, det behövs väl inte? Eller? Nja, är det korta svaret. Det längre svaret är att i takt med att Mac blir en allt mer populär plattform blir det också en allt mer tacksam måltavla för bedragare.

Visst är det fortfarande så att en oskyddad Mac klarar sig bättre än en oskyddad Windows-dator, men det betyder inte att det inte finns hot. För Mac hör skadeprogram (malware), stulna lösenord och liknande till de större hoten. Ett färskt exempel är Cookie Miner, ett riktigt elakt skadeprogram som kan stjäla inloggningsuppgifter och lösenord från Chrome. I värsta fall kan det komma åt Itunes-backuper och söka igenom sparade meddelanden efter information som kan knäcka tvåfaktorsautentisering.

Ett annat exempel är Lazarous group, en hacker-grupp som tros vara understödda av den Nordkoreanska regimen, som för inte så länge sedan lanserade den första kända attacken med utpressningsprogram mot världens Mac-datorer.

Ett bra antivirusskydd skyddar användaren mot allt detta, och gör även tillvaron på internet tryggare. Kanske främst för äldre Macar som inte längre får säkerhetsuppdateringar är ett antivirusprogram bra att ha.

En sympatisk detalj är också att fler av testets program stoppar skadeprogram som drabbar Windows även i de Mac-klienter vi testar här – alltså även om de inte direkt kan drabba en Mac. Mac-användare kan därmed göra tillvaron lite bättre även för Windows-användare. Och det är ju schysst.

Så gjorde vi testet

Varje antivirusprogram installerades ett och ett på en Macbook Air 2018 med en Core i5 1,6 gHz-processor, 8 GB arbetsminne och 256 GB ssd-lagring – och med Mac OS 10.14.1 Mojave. Vår ssd var fylld till strax under hälften.

Bland ett stort urval av tjänster har vi valt de mest kompletta paketen som finns tillgängliga för svenska Mac-användare. Här testar vi också bara betalprogram.

För att utvärdera skydd mot verkliga hot använde vi de oberoende testlabben AV Comparatives och AV Test. Labben testar alla stora antivirusprogram mot verkliga hot, men redogör även för intressanta och givande testpunkter som hur ofta programmen falsklarmar och hur de påverkar datorns prestanda.

En sammanvägning av testlabbens resultat har vi med i vår egen bedömning av programmen, där även prisvärde, funktion, kvalitet och användarvänlighet är med i bedömningen.