Touch Bar har knappast blivit en total succé eller ens en större förändring i hur vi använder våra Macbook Pro-datorer. När Mac OS Mojave presenterades på årets upplaga av WWDC nämndes Touch Bar inte alls, vilket får oss att fundera på om Apple själva ens ser någon framtid för den lilla pekremsan på tangentbordet.

Trots allt finns det faktiskt en hel del smarta tillämpningar för Touch Bar. Kolla in de här tipsen!

Missa inte! Låt Touch Bar göra riktig nytta – här är bästa appen hittills

1. Justera volym och ljus snabbare

Det absolut snabbaste sättet att justera volym och ljus på Touch Bar är att trycka och hålla ned symbolen för ljud eller volym och då direkt dra upp eller ned för att höja eller sänka nivån. Det är kanske inte lika snabbt som att bara trycka på en knapp på de gamla, fysiska tangenterna, men ändå mycket snabbare än att i två steg först trycka på volym eller ljus för att öppna kontrollen och sedan dra i reglaget.


Touch Bar

2. Anpassa Touch Bar för dina favoritprogram

Vi kan anpassa hur Touch Bar fungerar efter varje program vi använder. Kanske öppnar och stänger vi ofta webbgranskaren i Safari, exempelvis. Då kan vi lägga till en genväg för det direkt på Touch Bar som då bara visas när vi har Safari öppet.

Anpassningen sker när vi är i det aktuella programmet, går till menylisten och trycker på Innehåll > Anpassa Touch Bar. En ny meny kommer upp och vi kan enkelt dra de genvägar och funktioner vi vill ha till och från Touch Bar efter eget tycke och smak.


Touch Bar

3. Anpassa Control Strip – ta bort genvägarna du aldrig använder

Använder du sällan eller aldrig Siri på Mac, men ändå råkar trycka på Siri på Touch Bar stup i kvarten? Goda nyheter, det behöver faktiskt inte vara så.

Control Strip kallas den lilla del längst till höger på Touch Bar som har Macens kanske viktigaste genvägar för att justera systemfunktioner som ljud och ljusstyrka. Som standard finns även en knapp för Siri där, men använder vi inte det kan vi enklelt byta ut den exempelvis en play/paus-knapp, Spotlight eller en genväg för Airplay.

Inställningen nås genom att gå till Systeminställningar > Tangentbord > Anpassa Control Strip…
 

Control Strip finns i två lägen. Dels i sin minimerade version där vi inte kan ha fler (men däremot färre) än fyra genvägar samtidigt. Trycker vi på pilen som pekar åt vänster kan vi däremot expandera Control Strip och få fler funktioner. Även i detta fullt expanderade läge kan vi på samma sätt justera vad vi vill ha på Touch Bar. Tryck bara på pilen så kommer fler val upp.Touch Bar

4. Låt aldrig funktionstangenterna försvinna

Om du stör dig på att funktionstangenterna ligger ett extra klick bort på Macbook Pro med Touch Bar – de tas fram genom att hålla ned fn – finns en lösning även på det problemet.

Vi kan helt enkelt ställa in tangentbordet så att det alltid öppnar funktionstangenterna varje gång vi startar ett visst program. Den inställningen aktiverar vi genom att gå till Systeminställningar > Tangentbord > Kortkommandon. Välj sedan Funktionstangenter i menyn till vänster. Tryck på plus-knappen och välj det eller de program vi vill ska öppna funktionstangenterna.


Touch Bar

5. Ett litet tips för escape-tangenten

Bra att veta för den (utvecklare till exempel) som ofta använder escape-tangenten är att hela den svarta ytan längst till vänster är tryckkänslig och fungerar som escape-tangent, inte bara den mindre ytan som är upplyst och tydligt markerar tangenten.

Det gör escape-”knappen” lite enklare att hitta även utan att titta på tangentbordet. Vi måste inte trycka exakt på esc-knappen för att använda escape, utan kan trycka lite mer slarvigt på hela den svarta ytan till vänster.


Touch Bar

6. Snabbspola Instagram-videor

Oss veterligen finns inget sätt att spola i Instagram-videor på nätet eller i appen – om du inte använder Mac och har en Touch Bar. Om vi besöker Instagram på webben med Safari dyker en ”videoskrubbare” upp och vi kan spola igenom klippet utan problem. Något som exempelvis inte går i appen på IOS.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning