Istället för Airport Extreme: Satsa på framtiden med mesh

Varför inte satsa något helt nytt? Mesh är tokhett i routervärlden. Det är en teknik som Apple aldrig gett sig på, men som gör det enklare att utan sladdar över hela huset förbättra och förlänga räckvidden i ett stort hem, ända ned i källaren och varför inte ända ut i trädgården på sommaren. Ett wifi-paket är ett rimligt alternativ i prisklass med Airport Extreme.

Linksys Velop

Apple har till och med själva börja sälja ett mesh-system i sin nätbutik, Linksys Velop. När vi testade systemet gav vi det 7/10 i betyg, och gav pluspoäng för mycket goda prestanda och föredömligt enkel konfiguration. Vi gav minus för ett högt pris, men priset har faktiskt sjunkit en aning sedan testet utfördes så det kan fortfarande vara värt att ha med Velop i ekvationen. Ett paket med två noder kostar 2 990 kronor. Betydligt dyrare än en enkel router, men det ger också bättre täckning i ett stort hem eller en lägenhet med tjocka väggar.

Asus Lyra

Ett annat alternativ, och testvinnare i vårt stora test av wifi-paket, är Asus Lyra som vi berömde för en enkel konfiguration, höga prestanda och inbyggt virusskydd redan i routern (det skadar ju inte även om vi använder en Mac). Priset för ett trepack är 4 190 kronor.

Läs mer! Stortest: 8 smarta wifi-paket som täcker hela huset


Istället för Time Machine: Säkerhetskopiera utan sladd

Vill du kunna säkerhetskopiera över nätverket till Time Machine blir det dock lite svårare. Det finns ingen direkt konkurrent till Time Capsule, men ändå några olika alternativ att överväga. Dels kan vi med de flesta routrar koppla in en helt vanlig hårddisk på baksidan av en router på så sätt nå hårddisken över nätet. Men för att också kunna använda Time Machine krävs lite extra pill, och att routern har stöd för det. Exempelvis moderna Asus-routrar som använder företagets gränssnitt Asus-wrt kan konfigureras för Time Machine-kopiering med hjälp av denna guide.

Ett annat alternativ är att köpa en rejäl nas och använda för back up. Vi har i en artikel gett
några tips om att köpa nas med stöd för Time Machine. Det är inte dock inte fullt lika enkelt som att använda Time Capsule. Lite konfiguration krävs, men visst går det om du kan avvara ett par timmar av din fritid.

Synology

Ett alternativ kan exempelvis vara Synology Diskstation DS218. Modellen har två hårddiskplatser, tre usb-uttag och en inte helt avskräckande prislapp, 2 990 kronor (men hårddiskar köps separat). Väljer du en nas från Synplogy finns här en guide för hur du använder Time Machine med den.

Till sist kan det också vara värt att ta en titt på molnbaserad säkerhetskopiering, som exempelvis Backblaze. Det bästa är så klart att både ha en lokal, lättillgänglig kopia på en hårddisk hemma, kombinerat med en molnkopia som inte blir skadad ifall du exempelvis råkar ut för brand i ditt hem.

Läs mer! 8 bästa programmen för säkerhetskopiering av din Mac