Visst är det lite synd att Apple inte längre är en routertillverkare. Apples Airport-routrar är ofta enkla att placera, de ser inte ut som tokiga marsianer med utstickande antenner och blinkande lampor överallt, och de är lätta att hålla uppdaterade via en tillhörande IOS-app.

Men när routerna inte hängde med i den tekniska utvecklingen, och Apple inte verkade vara så intresserad av att driva på utvecklingen heller, fick Airport stryka på foten. I dag finns trots allt både snabbare och billigare alternativ.

Nostalgi! Här är Apples alla Airport-routrar genom tiderna

Airport
Foto: Apple

Airport finns kvar ett tag till

Så vad ska vi använda istället? Först och främst finns det faktiskt fortfarande Airport-routrar att köpa, om du absolut inte vill använda något annat än Apple-prylar. Airport-serien kommer fortsätta säljas ända till Apples lager tar slut och företaget har lovat att ge service och support till Airport-serien i ytterligare fem år till, som brukligt med Apple-prylar.

Med det sagt är det här ändå flera år gamla produkter som vi fortfarande betalar rätt höga priser för. Vill du köpa något lite modernare, med nyare teknik och med lägre prislapp finns det kompetenta alternativ.

Pris Airport Express: 949 kronor hos Netonnet.
Pris Airport Extreme: 1 879 kronor hos Netonnet.


Istället för Airport Express: Billigt router-alternativ

Om du bara letar efter ett snabbt och billigt sätt att ersätta en åldrande Airport Express med något nytt finns det gott om alternativ. Inga torde vara så stilrena som Airport Express men i gengäld får vi modernare teknik som ac-wifi, som har varit utbrett i flera år nu och som det sedan länge finns stöd för i Apples Macar (det kom bara aldrig till Express).

Linksys

Linksys EA7500 gav vi en åtta i betyg och utsåg till bäst i test i vårt test av billigare routrar under 1 500 kronor. Pluspoäng utdelas för att den är lättanvänd med gränssnitt både i app-form och webb-form, och för att routern är hyfsat diskret. Det finns inga dioder på framsidan, vilket gör det svårare att avläsa status direkt från lådan, men det gör den å andra sidan mer stilren. Som vi är vana med på Airport Express.

På baksidan finns usb-portar för hårddiskar och vi kan även ansluta en skrivare över nätverket. Linksys EA7500 kostar från 1 300 kronor. Hela testet kan läsas här.

Pris: 1 289 kronor hos Netonnet.


TP-Link

Ett annat prisvärt alternativ är TP-link Archer C9, som har bra räckvidd och liksom Linksys även kan skötas via webb eller app.

Läs mer! Stort test: Bästa hemmaroutern för under 1500 kr


Köp en separat Airplay-mottagare

Oavsett vilken router vi väljer blir det svårt att ersätta den inbyggda Airplay-funktionen i Airport Express, som ju gör det möjligt att koppla upp nästan vilken högtalare som helst för Airplay-åtkomst. Har du redan exempelvis Sonos-högtalare, en uppkopplad receiver eller andra högtalare med Airplay-funktionalitet är det kanske inte ett problem. Men har du inte det finns det separata Airplay-mottagare som enkelt kopplas upp på ett befintligt nätverk.

Airplay-mottagare
Digifunk Cobblestone.

Exempelvis Digifunk Cobblestone, som fått relativt bra användarrecensioner och som klickas hem från brittiska Amazon för strax under 500-lappen.

En annan betydligt billigare lösning är Sona Air 1 som säljs i Sverige via Webhallen. Vi har dock inte testat produkten själva och det finns inga användarrecensioner att förlita sig på, men 249 kronor är ett lågt pris om du bara vill testa.

Vi har dock svårt att rekommendera någon av lösningarna i nuläget. De är båda gamla produkter, och det är oklart om någon av dem kommer att uppdateras för att fungera också med Airplay 2 som är alldeles runt hörnet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning