Att glömma bort sitt lösenord är ett vanligt problem. Det ständiga rådet är att byta ut lösenordet ofta, vilket gör att det är lätt att tappa bort det på vägen.

Just lösenordet till Icloud kan vara en knepig fråga. Det används nämligen på många olika ställen i Apple-världen, bland annat för att logga in på icloud.com men även när du köper appar i App Store.

Kontrollera detta innan du återställer ditt lösenord

  • Caps Lock. Denna tangent kan ställa till med stora bekymmer. Om du råkat stöta till den är risken nämligen stor att du matar ut versaler istället för gemener, vilket gör att knappar in fel lösenord.
  • Rätt e-post. Se till att du knappat in rätt e-postadress. Ett .com blir lätt .con för den som är stressad och snabb med fingrarna. Se även så att du inte av misstag skrivit in helt fel adress. Många av oss sitter nämligen med multipla adresser hos flera leverantörer.
  • Om du får upp ett meddelande som säger att ditt konto blivit avstängt av säkerhetsanledningar så behöver du ändra ditt lösenord. Det gör du via Mitt Apple-ID-servicen.

Om du har aktiverat tvåfaktorautentisering

Apple rekommenderar alla användare att aktivera tvåfaktorautentisering för sina Apple ID-konton, och det är definitivt en bra idé. Med Apples system för tvåfaktorautentisering kan du använda en annan av dina Apple-enheter du är inloggad på för att säkert nollställa lösenordet till kontot.

Med en Iphone eller Ipad gör du så här:

Öppna Inställningar -> Apple-ID, Icloud, Itunes och App Store -> Lösenord och säkerhet och välj Ändra lösenord. Följ instruktionerna för att skapa ett nytt lösenord.

Om du inte har tillgång till någon enhet du är inloggad på kan du ändå återställa lösenordet på ett par olika sätt:

Försök på en annan Iphone eller Ipad – öppna appen Hitta min Iphone/Ipad, se till att loginfälten är tomma och tryck på Har glömt Apple-ID eller lösenord-knappen.
Med en återställningsnyckel – om du tidigare använde tvåstegsverifiering och har kvar din återställningsnyckel men har uppgraderat till tvåfaktorautentisering kan du fortfarande använda den nyckeln.

Om inget annat hjälper kan du använda Apples tjänst kontoåterställning, där du får hjälp manuellt att bekräfta din identitet och nollställa lösenordet.

apple-id

Om du inte har tvåfaktorautentisering

Har du inte aktiverat tvåfaktorautentisering fungerar det annorlunda. Du kan då nollställa lösenordet antingen via e-post till en säkerhetsadress du tidigare har angett eller genom att besvara dina säkerhetsfrågor.

  • Öppna din webbläsare och gå till appleid.apple.com.
  • Klicka på Har du glömt ditt Apple‑ID eller lösenord? som finns precis nedanför inloggningsrutan.
  • Här får du sedan välja om du vill nollställa lösenordet eller nollställa säkerhetsfrågorna. Välj den förstnämnda.
  • Nu får du välja på att antingen få instruktioner skickade till din e-post, eller att gå vidare genom att svara på säkerhetsfrågor.
  • Väljer du e-post ska du fylla i din säkerhetsadress (du får en ledtråd om vilken adress det är). Sedan skickas ett e-postmeddelande från Apple med instruktioner på hur du återställer lösenordet. Meddelandet brukar kommer ganska fort, men i värsta fall bör du ge det åtminstone en timme. Om du inte mottagit ett e-postmeddelande inom den tidsintervallen så kan det ha skickats till en annan adress som du kanske inte använder längre.
  • Väljer du säkerhetsfrågor får du svara på två slumpvis valda säkerhetsfrågor, sedan kan du omedelbart välja ett nytt lösenord.

Efter detta kommer du behöva byta ut lösenordet i din Iphone, din Mac och andra enheter som är kopplade till ditt Apple-ID.

Har du glömt säkerhetsfrågorna kan du nollställa dem också på samma sida. Vi rekommenderar att du inte använder äkta svar på dessa utan hittar på. Skriv ned frågor och svar på en säker plats (till exempel i en lösenordshanterare).