För 20 år sedan var det nästan omöjligt att få ett nätverk med Mac och pc att fungera. Idag är det lättare, men du kan fortfarande stöta på en del problem. Ofta handlar det om någon inställning som blivit fel för antingen Mac OS eller Windows. I den här artikeln går vi igenom en rad vanligt förekommande problem och krångliga moment i nätverkande mellan Mac och pc, och visar hur du löser dem.

Missa inte: 10 maxade AC-routrar – Här är rätt val för ditt digitala hem

Fildelning

En av de vanligaste önskemålen i ett hemnätverk är att kunna fildela mellan de olika datorerna. För riktigt tunga filer är det fortfarande snabbare att kopiera till ett usb-minne och använda det så kallade ”sneakernet”, men det är mycket enklare att bara kunna dra och släppa en fil på en annan dators hårddisk där du sitter (eller hämta en fil du har på en annan dator).

Dela filer från Macen

I dag fungerar fildelning mellan Mac och pc oftast rätt bra. Mac OS använder numera smb-protokollet (samma som Windows) som standard. På Macen aktiverar du fildelning i Systeminställningar -> Delning -> Fildelning. Från Windows kommer du åt Macen genom att bläddra i Nätverk och fylla i namn och lösen för ditt konto när du valt rätt maskin. Om inte hittar Macen kan du fylla i dess ip-adress manuellt genom att köra Run (ctrl-r från skrivbordet) och skriva in \\192.168.0.5 eller vad Macen nu har för adress (missa inte två backslash först).

Dela filer från Windows

På Windows 10 aktiverar du fildelning, om det inte redan är igång, genom att öppna Kontrollpanel -> Nätverk och internet -> Visa nätverksstatus och -åtgärder och välja Ändra avancerade delningsalternativ i listan till vänster. Kryssa i Aktivera fil- och skrivardelning och välj Spara ändringarna. Från Macen kommer du åt filerna på pc:n genom att öppna Finder och välja Gå -> Nätverk. Här ska datorn dyka upp. Gör den inte det kan du välja Gå -> Anslut till server (cmd-k) och fylla i dess ip-adress. Har du OS X Mavericks eller tidigare behöver du skriva till smb:// först.

Windows-maskin på nätverket

Notera att du måste ha ett lösenord till ditt konto på Windows för att kunna ansluta, då Mac OS vägrar ansluta till lösenordslösa konton.

Missa inte: 6 snabba tips för att få fart på din sega Mac

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning