Det här hör klart till kategorin små, men väl dolda tips i IOS 10 (här är ett till). Att ha ett förstoringsglas inbyggt i sin Iphone kan faktiskt vara riktigt smart, och det är inte längre bort än ett trippelklick på hemknappen när funktionen väl är aktiverad.

Så här gör du:
1. Öppna Inställningar.
2. Öppna Allmänt, och sedan Hjälpmedel. Tryck på Förstorare.
3. Väl där, aktivera Förstorare. Apple kallar alltså inte funktionen för förstoringsglas, utan “Förstorare”. (Vi tycker fortfarande förstoringsglas låter bättre).
4. Så enkelt var funktionen aktiverad. Nästa gång du trippelklickar på hemknappen kommer förstoringsglaset aktiveras.

När vi trippelklickar på hemknappen hamnar vi i ett nytt gränssnitt, men som också är delvis bekant. Förstoringsglaset använder kameran för att förstora det vi riktar kameran mot. Förstoraren är förvånansvärt avancerad och gör mer än att bara vara en inzoomad kamera. Gränssnittet är väldigt likt IOS 10:s inbyggda kamera, men funktionerna skiljer sig åt en del.

Läs också! Smarta knepet – få Siri att ropa ut vem som ringer till dig

Förstoraren

Skjutreglaget justerar graden av förstoring (zoom, helt enkelt). Blixt-symbolen tänder som förväntat lampan på Iphones baksida – bra att ha i ett dåligt upplyst rum. Ett tryck på hänglåset låser fokus och behåller det, oavsett hur vi flyttar telefonen. Vi kan även låsa fokus genom ett tryck på skärmen.

Ett tryck på avtryckaren tar en bild, som vi sen kan zooma i. Bilden sparas inte automatiskt i bildbiblioteket, men vi kan hålla på bilden och välja "spara bild." Med ett klick på det som påminner om filtersymbolen i Kameran, längst till höger, kan vi finjustera vad “förstoringsglaset” visar. Se bilden nedan. 

Förstoraren

Här kan vi justera bilden på flera sätt för att anpassa läsbarheten efter olika behov, bland annat genom att ändra bilden till gråskala och till att bara visa rött och svart. Vi kan även justera exponering och kontraster för att öka läsbarheten ytterligare. Den lilla symbolen längst ned till vänster inverterar färgerna.

Så enkelt kan det vara att plocka fram ett förstoringsglas ur fickan, och dessutom med flera kraftfulla funktioner för dem med behov av det.

Ont om utrymme? Här är tre olika sätt att radera appar på Iphone och Ipad