Nog för att Mac OS är ett väldigt stabilt system, men fel kan även drabba det mest säkra systemet. Och en Mac som vägrar att starta är ett otroligt irriterande problem. Men det går så klart att lösa, vi har samlat tio tips som förhoppningsvis kan lindra din huvudvärk.

Notera att tipsen fungerar på de flesta versionerna av Mac OS, inklusive El Capitan och Sierra. Menyerna kan dock se lite annorlunda ut beroende på vilket operativsystem du använder med funktionerna bör vara samma.

Läs också! Starta Macen bättre: 10 start-knep du måste känna till

Steg 1: Kontrollera uppstarten

Till att börja med behöver du se om det är så att din Mac inte startar upp, eller att den inte går igång. Det låter flummigt och som om det vore samma sak, men det finns faktiskt en stor skillnad.

Tryck på power-knappen på din Mac. Om du inte hör ett startljud, en fläkt eller något ljud överhuvudtaget eller ser visuell information på din skärm, då går din Mac inte igång alls. En Mac som inte går igång behöver behandlas annorlunda mot en som inte startar ordentligt. Apple själva rekommenderar att du gör följande:

  • Kontrollera vägguttaget.
  • Testa en annan strömsladd.
  • Koppla bort alla tillbehör så som skrivare och usb-enheter.
  • Om du nyligen installerat nytt minne eller ny hårddisk, se till att de är korrekt installerade eller kompatibla. Du kan i värsta fall testa att ominstallera din gamla hårdvara.

Om inget av ovanstående lösningar hjälper så kan du behöver återställa SMC (Se steg 7).