Iphone 7 och Iphone 7 Plus är, liksom sina föregångare, ganska knepiga att laga på egen hand. Att exempelvis byta batteri är lite av ett projekt men som tur är går det att få hjälp, men även att göra på egen hand. Observera att om du väljer att byta batteri själv så gäller inte Apples garanti längre. Är du med andra ord inte helt säker på vad du gör är det bättre att du ber en auktoriserad verkstad att ordna det åt dig.

Läs också: Iphone 8 kommer se ut som en glasbit

Byta batteri själv

Om du väljer att ge dig på projektet som är att byta batteri så har Ifixit en guide i 31 steg (Iphone 7-guiden finns här och Iphone 7 Plus-guiden här) som visar allt från början till slut. Beräknad tid är mellan en halvtimme och två timmar beroende på hur van du är vid att göra liknande ingrepp och sajten rankar processen som ”medelsvår”. Det är med andra ord inte det svåraste du kan ge dig på, men heller inte det enklaste.

Förutom lite vana och gott självförtroende behövs även en rad olika verktyg. Vissa har många av oss redan hemma medan andra kräver ett extra inköp. Handla endast om du vet att du kommer byta batteri igen då verktygen som nyttjas annars tenderar att på lång sikt ligga och samla damm. Och det är i slutändan bara bortslösade pengar.

Ifixit har även gjort två stycken videos som demonstrerar hur du går tillväga. Du ser både den för Iphone 7 och den för Iphone 7 Plus nedanför:

Prislapp
Från 430 kronor + batterikostnad

Via Apple

Om du köpt din Iphone direkt från Apple kan de hjälpa dig med batteribytet. Detta är så klart en av de enklaste vägarna då du bara behöver gå in, lämna telefonen och komma tillbaka när problemet är löst.

Det är dock inte den billigaste av lösningar och är det inom garantitid så kan kostnaden variera. Apple har ett års garantitid på Iphone 7 och under detta året kostar det dig cirka 919 kronor för båda modellerna. Är det utanför garantitid sticker kostnaden iväg till cirka 3500 kronor för Iphone 7 och 3 800 kronor för Iphone 7 Plus. Det är en tung kostnad men i slutändan billigare än att köpa en sprillans ny telefon.

Prislapp
Från 919 kronor