Är det dags att ominstallera eller sälja Macen? Då är det en god idé att ha gjort en säkerhetskopia på allt innehåll för att säkerställa att du inte förlorar några viktiga filer.

Missa inte: Så räddar du förlorade sms i din Iphone

Som tur är har Apple implementerat en riktigt smart funktion i Mac OS kallad Time Machine för att underlätta. Genom att följa tipsen vi presenterar här behöver du inte oroa dig över att semesterbilderna, deklarationen eller annat viktigt går förlorat, oavsett vad som sker i framtiden. Kom dock ihåg att säkerhetskopiera ofta. Det är värt det.

Guiden nedan utgår från Mac OS 10.11 och uppåt. Har du installerat El Capitan eller senare så ska det, med andra ord, vara fritt fram.

Förbered Time Machine

Vi börjar i rätt ände – nämligen konfiguration av Time Machine. För att kunna använda Time Machine behöver någon av nedanstående lagringslösningar:

  • Extern hårddisk som är ansluten till Macen via usb, firewire eller thunderbolt.
  • Time Capsule-router eller OSX Server i nätverket
  • Extern hårddisk som ansluts via usb-porten på en Airport extreme-router

Om du väljer alternativet att ansluta en extern hårddisk direkt till Macen så kan datorn fråga dig ifall du vill använda den som Time Machine. Välj alternativet ”Använd som hårddisk för säkerhetskopiering” och du är redo. Om du även kör på alternativet för kryptering, så är det endast användare som har tillgång till lösenordet för att komma åt kopiorna. Med andra ord ska denna vara markerad för lite extra säkerhet.

Säkerhet

Skulle det falla sig som så att datorn inte ber dig att använda hårddisken för säkerhetskopiering så öppnar du Time Machine-inställningarna via symbolen i menyraden. Som alternativ kan du slå på Time Machine i Systeminställningar.

Säkerhet

När du kommit så här långt går du vidare till ”Välj hårddisk för säkerhetskopiering”. Här har du möjlighet att välja den externa hårddisk du vill nyttja, en Time Capsule eller annan lagringslösning. Därefter klickar du på ”Använd skiva”. Här kan du även klicka på ”Lägg till eller ta bort säkerhetskopieringsskiva” ifall du önskar ha ett flertal hårddiskar för att maximera säkerheten. Ju fler desto bättre är egentligen att rekommendera om du sparat en massa känslig data.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning