I dagens informationssamhälle kan vi göra en säkerhetskopia på det mesta. Allt från bilder, kontakter, hälsodata och dokument kan enkelt sparas i molnet. Det finns dock saker som är lite mer knepiga, exempelvis sms som tenderar att försvinna ifall du behöver göra en återställning av din Iphone.

Men problem är till för att lösas, eller hur? I den här guiden så visar vi dig, steg för steg, för hur du återskapar förlorade sms. Vi kan inte garantera att samtliga fungerar men det är ändå värt ett försök.

1. Kontakta mobiloperatören

Första tipset är lite av en chansning då mobiloperatörer inte alltid loggar all data som skickas och eller mottages från din Iphone. Men de operatörer som sparar dina sms är skyldiga enligt lag att lämna ut uppgifter till dig på begäran. Att fråga kostar inget och med ett par vänliga ord kommer man långt. Vi rekommenderar att man åtminstone kontaktar kundtjänst och frågar.

2. Återskapa sms från Itunes

Det här tricket fungerar enbart om du automatiskt säkerhetskopierar sms via Itunes. Återigen, det är inte säkert att du gjort det och även om du misstänker att du glömt spara undan dina värdefulla textmeddelanden, så är det värt att lägga ett par minuter på att försöka.

itunes

För att återskapa sms vis Itunes ansluter du din telefon till den dator som du synkroniserar med. Starta därefter Itunes och när detta är gjort bör du se en Iphone-ikon uppe till vänster. Klicka på den.

Här får du en överblick av din telefon och möjlighet att säkerhetskopiera och återställa. Här väljer du ”Återskapa säkerhetskopia”. All den data som du tidigare säkerhetskopierar till Itunes bör nu följa med till din telefon. Men kom ihåg – om du inte synkroniserat på länge så finns risken att de är borta för alltid.

3. Återskapa sms från Icloud

Samma devis gäller här som i fallet Itunes – om du inte har säkerhetskopierat din telefon, då är det dessvärre kört. Men om du misstänker att du gjort det så är det ändå värt en chans.

icloud

4. Återskapa via tredjepartsprogram

Om inget av tidigare alternativ fungerade, så är det dags att ta till hårda tag. Som nämnt innan är inte detta heller en garant för att du ska få tillbaka dina meddelanden, men det är värt ett försök.

tredjepart

Det finns ett par tredjepartsprogram som fått gott rykte på nätet. Dessa är PhoneRescue, Dr.Fone for IOS och Iphone Data Recovery. För trots att du ”raderat” sms:en från din enhet finns de kvar tills dess att de skrivs över av annan data. Av den anledningen bör någon av ovanstående fungera, även om det inte finns någon 100-procentig garanti.

Vårt råd är att nyttja något av dessa verktyg så fort som möjligt. Ju längre tid du väntar, desto större risk löper du att de försvinner helt och hållet.

Apple iPhone 7 32GB Pris vid test: 5313 kr.

Bästa pris just nu: 1500 kr