Har du råkat radera ett viktigt sms eller konversation i Meddelanden på Iphone? Sms och Imessage tillhör inte de saker du kan komma åt på Icloud och även om du använder Icloud-meddelanden för att synka meddelanden mellan alla dina enheter raderas ett borttaget meddelande överallt, inte bara den enhet du raderade den på.

För att återskapa borttagna meddelanden behöver du därför återställa från en säkerhetskopia, men det finns ett antal sätt att göra det på, som är allt från enkelt och smärtfritt till bökigt med smärtsamma avvägningar. Läs vidare så visar vi hur du gör.

Imazing

Extrahera meddelanden från backup

Det enklaste sättet att komma åt meddelanden som tidigare funnits på Iphone, men som nyligen försvunnit är att extrahera dem från en säkerhetskopia på datorn med hjälp av programmet Imazing. För att detta ska fungera måste du så klart ha en backup på datorn som gjordes medan meddelandena fanns på telefonen. För att se om du kan få tag i meddelandet den här vägen gör du så här:

 1. Skaffa programmet Imazing om du inte redan har det. En gratis prova på-period gör att du inte behöver köpa det bara för detta tillfälle.
 2. Anslut din Iphone till datorn.
 3. Öppna Imazing och markera telefonen i listan till vänster.
 4. Klicka på [telefonens namn] Backups uppe till höger. Välj en backup från innan meddelandena försvann och klicka på View.
 5. Klicka på Messages i mitten av fönstret och vänta tills det har läst in från backupen.
 6. Leta upp konversationen och exportera meddelandet eller meddelandena du är ute efter.

Om du inte har använt Imazing för backup utan Finder (eller Itunes i gamla systemversioner) kan du försöka den vägen. Finder lagrar bara den senaste säkerhetskopian, så om du har hunnit göra en backup sedan meddelandent togs bort, måste du först återställa Iphone-backupen från en backup av datorn, till exempel via Time Machine. För att Finder-backuper ska synas i Imazing måste du ge programmet Full skivtillgång i Systeminställningar -> Säkerhet och integritet -> Integritet.

Läs mer:

Återställ backup

Återställ backup

Ett betydligt bökigare sätt är att återställa hela telefonen från en backup gjord innan meddelandena togs bort. Det kan du göra med både en datorbackup och en Icloud-backup, men det innebär dels att du återställer allt annat till hur det var innan, dels att du måste göra om en del inställningar och exempelvis installera om mobilt Bank-ID.

Vill du riktigt krångla till det kan du först göra en separat ny backup av telefonen, sedan återställa till den gamla backupen och spara undan dina förlorade meddelanden, för att till sist återställa igen från den nyare backupen. På så vis slipper du att bli av med annat nytt efter att meddelandena försvann, men du måste fortfarande göra om inställningar och installera om Bank-ID.

Meddelanden på Mac

Använd Macen

Om du även har Mac och använder Continuity-funktionen som synkar sms och Imessage mellan telefon och dator kan du ha tur. Om du inte använder Icloud-meddelanden kan du genast titta om det borttagna meddelandet redan ligger på datorn. Det tas då nämligen inte bort från datorn bara för att du tar bort det i telefonen.

Har du Icloud-meddelanden kommer det som sagt vara borta även på datorn nu, men om du har en Time Machine-backup eller annan inkrementell säkerhetskopia av datorn kan du göra så här:

 1. Öppna Finder. Håll nere alt-tangenten och välj Gå -> Bibliotek.
 2. Leta upp mappen Messages.
 3. Kopiera hela den mappen till en annan plats, till exempel skrivbordet.
 4. Stäng av Icloud-meddelanden på Macen och avsluta programmet Meddelanden.
 5. Återskapa en äldre version av Messages-mappen från din säkerhetskopia och ersätt den befintliga.
 6. Öppna Meddelanden igen.
 7. Leta upp de borttagna meddelandena och arkivera dem, till exempel genom att skriva ut till pdf.
 8. Avsluta programmet, ta bort den gamla Messages-mappen från Bibliotek och lägg tillbaka den nyare.
 9. Starta Meddelanden och aktivera Icloud-meddelanden igen.

Sms? – kontakta mobiloperatören

Ett sista tips om det är sms det gäller (gröna bubblor i Meddelanden, inte blå) är att fråga din mobiloperatör om hjälp. Det är lite av en chansning då operatörerna inte alltid loggar all data som skickas från och/eller tas emot av din Iphone. Men de operatörer som sparar dina sms är skyldiga enligt lag att lämna ut uppgifter till dig på begäran. Att fråga kostar inget och med ett par vänliga ord kommer du långt. Om ingen annan metod fungerar är det åtminstone värt ett försök.