När Iphone lanserades förändrade Apple mobilindustrin för alltid. Enheten vi kallar mobiltelefon användes helt plötsligt inte bara för att ringa, skicka sms eller boka in möten i den inbyggda kalendern. Numera rymmer telefonen foton, kontakter, viktiga anteckningar, hälsodata, dokument, e-post, inställningar för tillbehör och mycket, mycket mer.

Av den anledningen är det lika viktigt att göra säkerhetskopiera Iphone-innehåll som det är att alltid ha en säkerhetskopia av datorn. I fallet Iphone finns det två elementära sätt att spara viktig data så att den inte försvinner utifall olyckan är framme: nämligen via Itunes i din pc eller Mac, eller en säkerhetskopia i Icloud.

I följande guide kommer vi att visa hur du säkerställer att du alltid har din data sparad säkert och ser till att du aldrig behöver få ångest vid en eventuell telefonkrasch.

Säkerhetskopiera Iphone i Icloud

Öppna Inställningar-appen på din Iphone. Tryck sedan på Icloud och därefter vidare till Säkerhetskopia eller Icloud-säkerhetskopia. Nu kommer du att få en varning som säger att din Iphone inte längre kommer att säkerhetskopieras automatiskt när du synkroniserar med Itunes. Välj OK för att godkänna.

Säkerhetskopiera Iphone

När du gjort detta kommer Icloud att försöka starta en säkerhetskopieringsprocess en gång per dygn. Observera att det krävs att du behöver ha telefonen uppkopplad mot wifi, samt på laddning för att det ska fungera. För många är detta inte något problem då säkerhetskopieringen i de flesta fall sker medan man sover.

Viktigt att tänka på är att om du aldrig säkerhetskopierat Iphone till Icloud förut kan det ta en stund. När detta väl är klart kommer telefonen ladda upp ändringar som gjordes sedan den senaste säkerhetskopieringen, vilket går mycket snabbare.

Så här triggar du igång säkerhetskopiering till Icloud manuellt

Säkerhetskopiera Iphone mot Icloud sker automatiskt en gång per dag. Processen kommer igång när din Iphone är ansluten mot ett wifi och kopplad till en laddare. Med det sagt kan du få igång den oftare, vilket är praktiskt om du köpt en ny Iphone-modell och vill säkerställa att allt följer med till din nya telefon.

Öppna Inställningar-appen och gå vidare till Icloud. Tryck på Säkerhetskopiering och välj Säkerhetskopiera nu för att komma igång med processen.

Säkerhetskopiera Iphone

Viktigt att notera är att du behöver ett Icloud-konto samt tillräckligt med utrymme för att kunna säkerhetskopiera Iphone. Apple tillhandahåller 5 GB data helt gratis men det räcker knappast långt och därför är en investering i mer utrymmer att rekommendera. Så här ser Apples svenska priser ut:

50 GB: 9 kronor
200 GB: 29 kronor
2 TB: 89 kronor

Så här kommer du igång med säkerhetskopiering i Itunes

Om du inte vill spara din säkerhetskopia i Icloud finns även möjligheten att göra en lokal kopia på din Mac eller pc via Itunes. Dels slipper du bekymra dig om tillgång till wifi när du väl behöver återställa din telefon, dels behöver du inte köpa mer utrymme i Icloud. Så här går du tillväga:

Anslut din Iphone till din dator. Därefter öppnar du Itunes och godkänner via din Iphone att programmet får ta del av det innehåll som finns på den. För att göra detta väljer du ”Lita på”.

När detta är klart så klickar du på telefonikonen som finns bredvid rullgardinsmenyn till vänster i Itunes. Här väljer du att klicka vidare till ”Sammanfattning” via sidomenyn och väljer ”Den här datorn” under ”Säkerhetskopiera automatiskt”.

Säkerhetskopiera Iphone

Markera rutan ”Kryptera Iphone-säkerhetskopian” för att vara säker på att lösenord, hälsa och data från eventuella Homekit-prylar är säkerhetskopiera. Därefter väljer du ett lösenord för krypterade säkerhetskopior. Om du önskar kan du spara lösenordet i Keychain. När detta är gjort klickar du på Klar. En automatisk säkerhetskopiering kommer då att starta och därför är det av största vikt att du inte kopplar loss telefonen innan den är klar.

Säkerhetskopiera Iphone till Itunes manuellt - så gör du

Om du har ställt in säkerhetskopiering i Itunes kommer telefonen att säkerhetskopieras varje gång du ansluter den till din dator. Du kan även manuellt göra säkerhetskopior ifall du vill göra en kopia medan den fortfarande är ansluten.

För att göra detta så kopplar du din Iphone till din pc eller Mac. Öppna Itunes, klicka vidare till telefonikonen, navigera därefter vidare till Sammanfattning. När du är här så väljer du Säkerhetskopiera nu. Klicka på Klar när du är färdig.