Jobba på Apple

Apple är känt för sitt hemlighetsmakeri, och i vissa hänseenden stämmer det till och med för hur det är att jobba på företaget. Men i takt med att företaget har expanderat (det hade 115 000 anställda 2015) har det blivit lättare att få en bild av vad Apple letar efter i nya medarbetare.

Det positiva med att söka en anställning på Apple är att allt sköts från en plats – du behöver inte rota runt på ett otal jobbsajter för att hitta en viss position. På Apples karriärsida hittar du alla lediga jobb inom både butiker och andra delar av företaget. Du kan se positioner utifrån plats, så om du inte vill flytta utomlands kan du kolla vilka tjänster Apple har i Sverige (även om det sällan är något annat än butiksjobb).

Drömmer du om Kalifornien är det bara att välja USA -> California och se vad Apple har på hemmaplan. Det är där de flesta utvecklingsjobben finns, även om Apple har börjat öppna fler och fler mindre kontor runt om i världen.

Butiksjobb

En Apple-butik kan vara en av de bästa jobben i detaljhandel. Du slipper specifika säljmål och den livliga, avslappnade arbetsmiljön gör att du kan tillbringa all din tid med att koncentrera på kundernas behov istället för att försöka kränga onödiga tillval.

Butiksjobb

Apple tar dock inte in vem som helst: Du måste sticka ut i mängden, speciellt med tanke på att Apple får så många ansökningar och kan välja och vraka. Apple tenderar att leta efter människor som kan ge en bra kundupplevelse och verkligen får kontakt med andra på ett personligt plan. Vad gäller officiella kvalifikationer verkar Apple välkomna alla, så länge de har den där obeskrivliga Apple-egenskapen som företaget letar efter.

Corporate

Alla jobb som inte handlar om butikerna hamnar under benämningen Corporate. För den som har nödvändig erfarenhet inom allt från produktdesign till personalresurser och marknadsföring finns en karriär på Apple.

Men om du inte har det då? Varje år tar tusentals personer universitetsexamen med kunskaperna som krävs för att arbeta på företag som Apple men utan den nödvändiga arbetslivserfarenheten för att få drömjobbet. Vad är alternativet?

Trainee/praktik

En traineeanställning kan vara ett fantastiskt sätt att ta sig in på Apple utan tidigare erfarenhet. Den typen av praktik kan vara en unik möjlighet att få den erfarenhet du behöver samtidigt som du kan nätverka och knyta kontakter.

Apple har två sorters praktik:

För den som fortfarande pluggar finns praktikprogram på olika lång tid inom olika delar av Apple. I skrivande stund hittar vi till exempel utvecklare inom webb, program och appar, ramverk och back-end – men också chipdesign och förpackningar. En praktik kan vara från 12 till 52 veckor och här krävs att du har en pågående utbildning inom ett relevant område som du antingen ska återgå till efter, alternativt kräver en praktik innan du kan ta examen.

Det finns också praktiktjänster utan krav på pågående utbildning, som också varierar i längd. När du söker bland lediga jobb på Apple under Internships finns inget uppenbart sätt att se vilken kategori en viss tjänst hör till, utan du får klicka in på varje enskild tjänst för att se om det är för nuvarande studenter eller inte.