Fixa strulande Facebook-kontakter

En läsare skrev till oss och undrade om vi kunde hjälpa till med ett problem. Han försökte skicka mejl till en bekant med hjälp av Siri, men Siri envisades med att välja en gammal mejladress med facebook.com-domän istället för den adress han förväntade sig.

Problemet kan ha att göra med hur Apple skötte synkroniseringen av adresser till adressboken i tidigare versioner av OS X/Mac OS, och att Facebook har stängt av sitt system med facebook.com-adresser.

Mellan 2012 och 2014 fick användare av Facebook automatiskt sådana adresser, som fungerade som en genväg till Facebook-chatten. Därefter slutade företaget dela ut sådana adresser, och meddelanden slussades automatiskt vidare till användarens vanliga adress. 2016 lades hela funktionen ner helt och hållet.

Vad som kan ha hänt i det aktuella fallet är att OS X importerade sådana facebook.com-adresser en gång i tiden och sedan har läsaren stängt av synkning av Facebook-kontakter i Systeminställningar -> Internetkonton -> Facebook. När adresserna sedan slutade fungera och togs bort har Kontakter inte uppdaterats som det ska.

Vad du kan göra om du drabbas av samma problem är därför att aktivera kontakt-synk för Facebook tillfälligt och låta systemet synka alla uppdaterade uppgifter (vilket bör ta bort de gamla nerlagda facebook.com-adresserna). Därefter kan du stänga av synkningen igen.

Alternativt kan du själv gå igenom adressboken och radera alla facebook.com-adresser. Du kan söka efter @facebook.com för att snabba upp processen.